Rīta Panorāma

Latvijā nepieciešams jo īpaši domāt par stabilitāti

Rīta Panorāma

Paraolimpiskās spēles Sočos.

Šovakar koncertēs pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers.

Sākas koncertu cikls «Dzimuši Rīgā» (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Rīga 2014” programmā ļoti nozīmīga vieta ir koncertu ciklam „Dzimuši Rīgā”. Tas piedāvās tikties ar akadēmiskās mūzikas izcilībām, kuru dzimtās saknes meklējamas Rīgā. Viņu vidū būs Mariss Jansons, Miša Maiskis, Baiba Skride un vēl daudzi citi pasaules slavu ieguvuši mūziķi. Ciklu atklās piektdien, 7.martā, ar Gidona Krēmera un orķestra „Kremerata Baltica” koncertu kultūras centrā „Ziemeļblāzma”.

Koncerta „Dzimuši Rīgā” pirmajā daļā skanēs iemīļota klasika no Mocarta un Šopēna daiļrades. Šopēna Otro klavierkoncertu atskaņos Pētera Čaikovska konkursa laureāts, jaunais pianists Andrejs Korobeiņikovs. Bet Gidons Krēmers būs solists Mocarta Koncertā La mažorā.

Koncerta otrā daļa savukārt būs veltīta Mečislava Veinberga mūzikai, kas savulaik bijusi nepelnīti piemirsta, bet lielā mērā pateicoties tieši Gidonam Krēmeram, iemanto arvien lielāku uzmanību.  Pats vijolnieks apliecina, ka viņam Veinberga mūzika ir entuziasma un iedvesmas avots:

„Mēs esam priecīgi, ka Veinbergs tagad ir atzīts kā viens no aizvadītā gadsimta svarīgākajiem komponistiem. Viņš bija ļoti tuvs Šostakoviča draugs, bet diemžēl kaut kādā veidā bija aizmirsts, taču tagad, arī ar mūsu palīdzību, Veinbergs ir kļuvis par interesantu autoru visai pasaulei. Mēs ierakstījām diskus, kas tikko iznāca. Es ceru, ka tas arī palīdzēs visiem sajust, ka Veinbergs ir ļoti izcils komponists”.

Gidons Krēmers uzsver, ka jūtas pagodināts, ka tieši viņš kopā ar savu orķestri atklāj koncertu ciklu „Dzimuši Rīgā”. Viņš vienmēr bijis lepns par savām saknēm.  Rīga viņam saistās gan ar mīļiem cilvēkiem, gan bērnības un skolas gaitām, gan vienkārši brīnišķīgu vietu, kur vienmēr gribas atgriezties:

„Mans vectēvs šeit strādāja, bija profesors konservatorijā - Kārlis Brikners. Mani abi vecāki ilgu laiku spēlēja Latvijas Radio orķestrī, mana māte pat 27 gadus. Es mācījos Emīla Dārziņa mūzikas skolā. Rīgu es nekad neaizmirsīšu, man vienmēr prieks šeit būt un uzstāties. Arī pirmais „Kremerata Baltica” koncerts pirms 17 gadiem notika Rīgā”.

Vasarā, kā allaž, Latvijā notiks arī „Kremerata Baltica” festivāls, kura laikā gaidāms kāds interesants pirmatskaņojums, kas arī iekļauts „Rīga 2014” programmā. Tas būs Artura Maskata opuss, veltīts ebreju glābējam Žanim Lipkem, viņa sievai Johannai un viņu mīlsetībai.

„Ir pasūtīts jauns skaņdarbs, kas visiem būs pārsteigums. Tā nosaukums „Žanis un Johanna. Mīlestība”, jo faktiski jau bez mīlestības nekas nav pasākams un nekādi labie darbi ar augļiem nevainagojas,” stāsta orķestra direktore Ingrīda Zemzare.

Artura Maskata jaundarbs izskanēs jūlijā, bet jau piektdien Gidons Krēmers ar koncertu kultūras centrā „Ziemeļblāzmā” aizsāks ciklu „Dzimuši Rīgā”. Tas gada garumā sola tikšanos ar veselu plejādi izcilu mūziķu, kuru saknes ir Rīgā, stāsta „Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle:

„Cikls kulmināciju sasniegs 6.jūlijā, kad operas nama priekšā, atvērtā koncertzālē būs dzirdami ļoti daudzi izcili mākslinieki vienkopus. Šis koncerts un arī viss cikls ir ieinteresējis daudzu valstu televīzijas, un tiks veidota arī starptautiska tiešraide un raidījumi daudzu valstu televīzijās”.  

6. jūlijā pie operas vienkopus būs dzirdami 11 ļoti izcili mūsu mūziķi - viņu vidū Maija Kovaļevska, Inese Galante, Baiba Skride, Aleksandrs Antoņenko, Miša Maiskis un citi. Neapšaubāmi ļoti īpašs būs cikla koncerts 7. novembrī, kad operā notiks Marisa Jansona un Bavārijas Radio orķestra koncerts.

„Orķestra dvēsele ir nesaraujami saistīta ar Gidona Krēmera personību, jo viņš ir ne tikai mākslinieciskais vadītājs, bet patiešām ir šī orķestra iedvesmotājs un idejiskais vadītājs visu laiku. Uz viņu atskatās jebkurā situācijā,” norāda muzikoloģe un orķestra direktore Ingrīda Zemzare, stāstot, ka orķestrim ir diezgan daudz koncertu arī bez Gidona Krēmera, taču viņa klātbūtne ir jūtama.

Tas ir kā viens organisms, tā ir radīšanas simbioze, kas notiek šai orķestrī,” uzsver Zemzare.

Zemzare stāsta, ka māksliniekus, kuri pievienojas orķestrim koncertos, pārsteidz Gidona Krēmera attieksme pret mūziķiem kā pret kolēģiem. Kamerorķestris ir kā ģimene, skaidro Zemzare.

Intervija Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” kamerorķestra direktore aicina madoniešus un rēzekniešus apmeklēt koncertu, jo „Kremerata Baltica” uz šīm pilsētām brauks pirmo reizi.

Koncerts Madonā notiks 8.martā, bet Rēzeknē – 9.martā, bet jau 7.marta vakarā Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica", kā vēstīts, uzstāsies kultūras centrā „Ziemeļblāzma”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti