Rīgas operas festivālā izrādīs aizvadītās sezonas jauniestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 3. līdz 15.jūnijam Latvijas Nacionālajā operā (LNO) jau septiņpadsmito reizi notiks Rīgas operas festivāls, kurā būs iespēja redzēt piecus aizvadītās sezonas jauniestudējumus: "Rienci. Triumfs un sakāve", "Figaro kāzas", "Mīla uz trim apelsīniem", "Trubadūrs" un "Mihails un Mihails spēlē šahu", kā arī vienu no spilgtākajiem iepriekšējo sezonu uzvedumiem "Lucia di Lammermoor".

Festivālā uzstāsies pašmāju zvaigznes un izcili viesmākslinieki. Pirmo reizi Rīgā dziedās austriešu tenors Andreass Šāgers Rienci lomā, operu "Figaro kāzas" diriģēs poļu diriģents Zbigņevs Graca, bet operā "Trubadūrs" debitēs jaunais diriģents Jānis Liepiņš.

Rīgas operas festivāls dibināts 1998.gadā un ir pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Austrumeiropā. Tas kļuvis par vērtīgu tradīciju gan Latvijas publikai, gan citu valstu operas mīļotājiem. Festivāls ik vasaru noslēdz LNO sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājot jaunākos iestudējumus un lieliskus solistus.

Ar Riharda Vāgnera opusu tēlos "Rienci.Triumfs un sakāve" tika atklāts Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" gads. Vāgnera majestātiskā mūzika un Romas pēdējā tribūna Rienci triumfs un sakāve kopīgam darbam vienojuši izcilu solistu un mākslinieku komandu. Pirmo reizi uz LNO skatuves 3.jūnijā dziedās viens no pasaulē labākajiem Rienci lomas atveidotājiem, austriešu tenors Andreass Šāgers. Pie diriģenta pults abās izrādēs būs LNO galvenais diriģents Modests Pitrens. Iestudējuma "Rienci.Triumfs un sakāve" pēdējās divas izrādes būs skatāmas Rīgas operas festivālā 3. un 15.jūnijā.

Volfganga Amadeja Mocarta komiskā opera "Figaro kāzas" ir LNO aizvadītās sezonas viskrāšņākais uzvedums, jo operas varoņu attiecības risinās 1980.gadu Latīņamerikas televīzijas seriālu stilistikā, uzburot eksotisku, sociālas un erotiskas spriedzes piesātinātu gaisotni. Rīgas operas festivālā šo iestudējumu diriģēs poļu diriģents Zbigņevs Graca, kurš pēdējos 15 gadus ir veltījis tieši Mocarta operu diriģēšanai. Izrādes notiks 5. un 11.jūnijā.

Sergeja Prokofjeva opera "Mīla uz trim apelsīniem" ir viena no 20.gadsimta izcilākajām operām, kas sevī apvieno komēdiju un traģēdiju, poēziju un grotesku, romantisku pasaku un filozofisku satīru. "Izdevusies izrāde šī vārda visvienkāršākajā un vislabākajā nozīmē. Proti, uz skatuves nepārtraukti risinās vitāla, veselīga humora pilna darbība, pārsteidzot un neļaujot garlaikoties ne brīdi," par iestudējumu raksta mūzikas žurnāliste un kritiķe Inese Lūsiņa. Izrādi 6.jūnijā diriģēs Atvars Lakstīgala, bet 12.jūnijā LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Jaunā komponista Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva operas-lekcijas "Mihails un Mihails spēlē šahu" (attēlā skats no iestudējuma) centrā ir 1960.gadā Maskavā Pasaules čempionāta mačā izspēlētā sestā sensacionālā šaha partija, kurā Burvis no Rīgas  jeb Mihails Tāls pieveica šķietami neuzvaramo padomju tautas šaha spēles elku Mihailu Botviņiku. Šis leģendārais mačstiks izspēlēts multimediālas lekcijas formā. "Ja vispār mūsdienās jāraksta opera, tad tieši tāda kā "Šahs". Tā nav opera, kuru var klausīties aizvērtām acīm, - tā aicina atvērt acis, ausis, apziņu un sirdi," raksta mūzikas kritiķis Orests Silabriedis. Iestudējums ir izvirzīts balvai "Kilograms kultūras 2014" nominācijā "Gada pārsteigums". Izrādes 7. un 10.jūnijā diriģēs Ainars Rubiķis un Atvars Lakstīgala.

Festivālā varēs redzēt arī LNO visjaunāko iestudējumu - Džuzepes Verdi operu "Trubadūrs", kas pirmizrādi piedzīvos 30.maijā. "Trubadūra" darbība ir pārcelta uz Pirmā pasaules kara norisēs izpostīto Latviju 1919.gada pirmajā pusē, kad vēsture veidoja skarbu fonu cilvēku likteņiem un radīja apstākļus, kurā brālis cīnījās pret brāli. Šī opera būs par mīlestību kara laikā. Izrādē paralēli vijas stāsti par mīlestību un atriebību, pieņemtajiem un atstumtajiem. Izrādi 7.jūnijā diriģēs Aleksandrs Viļumanis, bet 14.jūnijā pirmo reizi pie LNO orķestra diriģenta pults stāsies jaunais un talantīgais diriģents Jānis Liepiņš.

Gaetāno Doniceti opera "Lucia di Lammermoor" ir viena no skatītāju iemīļotākajām izrādēm un komponista Gaetāno Doniceti slavenākā opera, kas vēsta par nežēlīgu naidu starp divām dzimtām. Cīņā par varu un bagātību uz spēles tiek likti trauslas meitenes sapņi par laimi un mīlestību. LNO uzveduma darbība noris 20.gadsimta 30.gadu Itālijā, Musolīni ērā. Iestudējums tika iekļauts unikālajā starptautiskajā Eiropas Raidorganizāciju apvienības EBU ("European Broadcasting Union") projektā "Labākā Eiropas opera 2012". Izrāde būs skatāma 4. un 13.jūnijā. Iestudējuma diriģents būs Valdis Butāns.

Pilna Rīgas operas festivāla izrāžu programma pieejama LNO mājas lapā.

Iestudējumi Riharda Vāgnera opuss tēlos "Rienci.Triumfs un sakāve" un Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva opera-lekcija "Mihails un Mihails spēlē šahu" iekļauti "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti