Rīgas festivālu šogad caurvīs dažādu noskaņu mozaīka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas festivāls, kas šogad norisināsies no 30.maija līdz 20.jūnijam Rīgā un Jūrmalā, piedāvās klausītājiem dažādu noskaņu mozaīkas. Pa meditatīvu pārdomu ceļu klausītājus vedīs Arvo Perta, Gijas Kančeli, Pētera Vaska mūzika, savukārt Ludviga van Bēthovena, Volfganga Amadeja Mocarta un Sergeja Prokofjeva dinamiskie skaņdarbi izskanēs kā apliecinājums prieka piepildītai dzīvei. Klausītājus gaida tikšānās ar fadu mūzikas dīvu Žoanu Amendoeiru, pianistu Vestardu Šimku, maestro Raimondu Paulu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO), "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio kori, Valsts akadēmisko kori "Latvija" un citiem Latvijas un ārvalstu māksliniekiem.

Kā vēsta pasākuma rīkotāji "Latvijas Koncerti", Rīgas festivālu 30.maijā Rīgas Domā atklās Arvo Perta, Gijas Kančeli un Pētera Vaska mūzika kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Radio kora izpildījumā. Koncerta diriģents būs Sigvards Kļava, solists - Jurijs Savkins (vijole).

Latvijas Nacionālajā operā 1.jūnijā Rīgas festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāta krāšņa Pekinas Nacionālās operas viesizrāde "Jan ģimenes varones". Izrāde ir tradicionālās ķīniešu dziedāšanas, pantomīmas, cīņas mākslas, akrobātikas un nacionālās dejas apvienojums, ko skaņās ietērpj Ķīnas tradicionālo instrumentu skanējums.

Rīgas Kongresu namā 4.jūnijā varēs piedzīvot Raimonda Paula un Gijas Kančeli kinomūzikas satikšanos. Koncertā piedalīsies Latvijas Radio bigbends, "DD orķestris", kontrabasists Andris Grunte un sitaminstrumentālists Māris Briežkalns. Pie klavierēm būs maestro Raimonds Pauls.

Ziemeļnieciska atturīguma, mītiska spēka un bagātīgas pieredzes apveltītais igauņu diriģents Tenu Kaljuste tiksies ar "Sinfonietta Rīga" Lielajā ģildē 5.jūnijā. Koncerta programmā skanēs Gustava Mālera Ceturtā simfonija, Jozefa Haidna koncertārija "Berenice, che fai?" ("Bereniče, ko tu dari?") un Breta Dīna skaņdarbs "Carlo".

6.jūnijā Dzintaru koncertzālē notiks koncertuzvedums "Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas". Režisore Rēzija Kalniņa par tematisko asi izvēlējusies Raiņa un Aspazijas saraksti, kas aptver 35 gadus abu dzejnieku radošajā mūžā. Raiņa un Aspazijas vēstulēs pausto poētiski papildinās mūzika, kas iedvesmojusi abus dzejniekus, kā arī dziesmas, kurās otru mūžu radusi Raiņa un Aspazijas dzeja. Spēlēs LNSO un dziedās jauniešu koris "Kamēr..." diriģenta Aināra Rubiķa vadībā.

Savukārt 13.jūnijā Dzintaru koncertzālē uzstāsies fadu dīva Žoana Amendoeira. Fadu mūzika dzimusi Portugālē, tās saknes meklējamas laikos, kad portugāļu jūrasbraucēji, okeāna krastā atstādami sievas, bērnus un mīļotās, devās pretī nezināmajam. Kopā ar Žoanu Amendoeiru uzstāsies viņas vecākais brālis Pedro, kurš ir viens no labākajiem fadu ģitāristiem Portugālē, kā arī vēl divi tautieši - Bruno Torress da Fonseka (klasiskā ģitāra) un Antonio Kvinčino (kontrabass).

16.jūnijā Mazajā ģildē skanēs nepazīstamās un neatklātās Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas pērles, Franča Šūberta un Roberta Šūmaņa skaņdarbi klarnetista Egīla Šēfera, dziedātājas Ingas Šļubovskas un pianista Toma Ostrovska atskaņojumā. Savukārt 19.jūnijā Mazajā ģildē varēs novērtēt vienu no mūsdienu neparastākajiem mūziķiem - amerikāņu vijolvirtuozu Žilu Apapu, kurš šoreiz muzicēs kopā ar Latvijā dzimušo Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas profesori, pianisti Diānu Ketleri. Koncerta programmā skanēs Franča Šūberta, Morisa Ravela un Sergeja Prokofjeva skaņdarbi.

Pulcējot starptautisku mākslinieku buķeti, Rīgas festivāls uz himniskas prieka nots izskanēs 20.jūnijā Dzintaru koncertzālē. Noslēguma koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena grandiozā Devītā simfonija, viens no visu laiku vispopulārākajiem darbiem rietumu mūzikas vēsturē, kā arī Sergeja Prokofjeva dinamiskais Trešais klavierkoncerts pianista Vestarda Šimkus izpildījumā. Koncertā piedalīsies solisti Liene Kinča (soprāns), Oļesja Petrova no Krievijas (mecosoprāns), Andreass Šāgers no Austrijas (tenors) un Rihards Mačanovskis (bass). Koncertā piedalīsies arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Modesta Pitrena vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti