Kultūras ziņas

M. Muižnieces Mākslas skolas absolventu izstāde

Kultūras ziņas

"Zelta mikrofons" par "Dzeguzīti"

Pirmo reizi noskaidros Eirovīzijas Gada kori

Rīgā notiks pirmais starptautiskais televīzijas talantu konkurss «Eirovīzijas gada koris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) izsludinājusi jaunu televīzijas talantu konkursu amatierkoriem „Eirovīzijas gada koris”, kas papildinās Eirovīzijas projektu saimi, kuras galvgalī atrodas labi zināmais Eirovīzijas dziesmu konkurss. Pirmais starptautiskais televīzijas konkurss „Eirovīzijas gada koris” notiks 22. jūlijā "Arēnā Rīga" un to organizēs Latvijas Televīzija (LTV) un Rīgas Tūrisma attīstības birojs (Live Riga).

Par titulu “Eirovīzijas gada koris” sacentīsies kori no septiņām EBU dalībvalstīm (Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Slovēnijas un Vācijas). Uzvarētājs iegūs iespēju izdot savu mūzikas ierakstu.

Katrs koris izpildīs sešas minūtes garu programmu bez pavadījuma paša izvēlētā žanrā. Koru sniegumu vērtēs augsta līmeņa žūrija, kuras locekļu skaitā būs britu komponists Džons Raters un Latvijas mecosoprāns Elīna Garanča.

Konkursu vadīs „Grammy” balvas laureāts komponists Ēriks Vitekers un LTV kultūras raidījumu vadītāja Eva Ikstena.

“Dziedāšana korī ir veselīga, sabiedriska un mākslinieciska nodarbe, kurā var iesaistīties ikviens - jauns vai vecs, ar pieredzi mūzikā vai bez tās, un šī nodarbe kļūst arvien populārāka visā pasaulē,” atzīmē EBU tiešraides pasākumu atbildīgais vadītājs Jons Ola Sands.

 “Šī koru kustība ir tik spēcīga, ir tik daudzi cilvēku, kas ikdienā ir iesaistīti kontaktos caur koriem, kas padara mūziku un kultūru pieejamu lielam skaitam ļaužu. Jums nav jābūt augstas klases mūziķim, jums nav virtuozi jāspēlē kāds instruments. Jūs varat izmantot tikai pats savu balsi un kopā ar draugiem, kolēģiem vai pat ar ģimeni izbaudīt muzicēšanu. Koris būtībā ir ļoti demokrātisks muzicēšanas veids,” uzsver Sands. 

Pēc viņa domām, TV talantu konkurss “Eirovīzijas gada koris” demonstrēs cilvēka balss plašās iespējas, un tā mērķis ir iedvesmot jaunus dziedātājus pievienoties koriem.

“Latvija ir bagāta ar senām koru tradīcijām, kas atspoguļojas gan Dziesmu svētkos, gan mūsu koru panākumos starptautiskajā arēnā,” uzskata LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. "Ar lielu pagodinājumu un atbildību gatavojamies uzņemt Rīgā dziedātājus no visas Eiropas un likt pamatus jaunai tradīcijai - televīzijas konkursam ‘’Eirovīzijas gada koris’’. Prieks, ka šo Eiropas tradīciju aizsāk tieši Latvija, prieks, ka to aizsāk tieši Latvijas Televīzija sadarbībā ar Rīgas pilsētu!”

“Tā ir milzīga atbildība, tā ir milzīga auditorija, un tai pašā laikā jāsaka arī, ka nav tik traki, jo, ja mēs runājam par koriem, tad tur nu mums ir ļoti nopietna pieredze, mums ir ļoti nopietnas iestrādes arī šajā jomā, mēs zinām, kā to izdarīt, un es esmu vairāk nekā pārliecināts, ka mēs priecāsimies par to, ko mēs galā dabūsim!  Tā, ka novēliet mums labu ceļavēju un – lai viss sanāk!” saka Belte. 

Konkurss “Eirovīzijas gada koris” notiks starptautiskā koru konkursa “Eiropas Koru olimpiāde” ietvaros, ko organizēs „Live Riga” sadarbībā vācu kultūras organizācija „Interkultur”. Sagaidāms, ka uz šo pasākumu Rīgā ieradīsies vairāk nekā 150 kori.

„Interkultur” pārstāvis Ginters Tičs (Günter Titsch) priecājas par sadarbību: “Pēdējo gadu laikā mēs esam novērojuši milzīgu koru dziedāšanas popularitātes pieaugumu un priecājamies būt partneris šajā jaunajā TV konkursā, kas plašai auditorijai parādīs kopā dziedāšanas prieku. Tas atbilst „Interkultur” moto: “Kopā dziedāšana vieno nācijas”.”

Izveidojot šo jauno ikgadējo konkursu, EBU un ''Interkultur'' cer turpināt partnerību arī turpmāko Eiropas Koru olimpiāžu un Pasaules koru olimpiāžu ietvarā.

Eirovīzijas gada koris” ir "Nāciju "Grand Prix" Rīga 2017" un 3.Eiropas koru olimpiādes, kas no 16. līdz 23. jūlijam notiks Latvijas galvaspilsētā Rīgā, programmas pasākums. Kā zināms, Rīga bija 2014.gada 8.pasaules koru olimpiādes norises vieta, un LTV šī pasākuma laikā izveidoja vairākus veiksmīgus raidījumus.

Raidorganizācijas, kuras piedalīsies konkursā: ORF (Austrija), RTBF (Beļģija), DR (Dānija), ERR (Igaunija), LTV (Latvija, konkursa rīkotājs), RTV (Slovēnija), WDR (Vācija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti