Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Paulu Princi

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Skridi

Operete "Balle Savojā"

Pirmizrādi piedzīvos Paula Abrahama operete «Balle Savojā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

13.martā kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks Latvijas Operetes fonda producētā Paula Abrahama operetes "Balle Savojā" pirmizrāde. Diriģents ir Normunds Vaicis, režisors - Gundars Silakaktiņš, kostīmu māksliniece - Jurate Jurjāne-Silakatiņa, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks, scenogrāfs - Ivars Noviks.

Galvenajās lomās iejutīsies iemīļoti operetes solisti - Anta Jankovska (Itālija), Nauris Indzeris, Marlēna Keine, Nauris Puntulis, Ilona Bagele, Emīls Kivlenieks un citi.

Operete ir jaunās paaudzes režisora un liepājnieka Gundara Silaktiņa skatījums uz izpausmēs daudzveidīgo un krāsaino operetes žanru. "Balle Savojā" stāsta par jauna laulātā pāra amizantajiem piedzīvojumiem pēc medusmēneša, par to, kā jauns pāris - Aristīds un Madalēna - nesen atgriezušies no gadu ilga medusmēneša. Aristīds negaidot saņem telegrammu no savas senas mīļākās, daiļās džeza dziedātājas Tangolitas, kurai reiz apsolījis, ka atsauksies, kad vien viņa aicinās. Savukārt jaunlaulātā sieva, saprotot, ka tiek krāpta, nolemj atmaksāt vīram un piekrāpt viņu ar pirmo pretimnācēju.

Džeziskā operete "Balle Savojā" tapusi 1932.gadā, un tās pirmizrāde tiek dēvēta par Veimāras republikas pēdējo lielo kultūras notikumu pirms Otrā pasaules kara. Paula Abrahama mūzika atšķiras no tā laika klasiskajām operetēm gan ar komplicētu ritmisko struktūru, gan ar neierastu instrumentāciju, gan ar ievērojamu džeza un populārās deju mūzikas ietekmi. Paula Abrahama komponētie darbi joprojām bauda nedalītu skatītāju mīlestību un neiztrūkstoši ir teju ikvienā Eiropas un pasaules operetes teātra repertuārā. Izrāde savulaik uzvesta arī Rīgas Operetes teātrī.

Operetē līdzās melodiskai, skaistai mūzikai un mīlestības piesātinātam sižetam ne mazāk svarīga nozīme ir arī izrādes vizuālajam noformējuma - scenogrāfijai un tērpiem. Skatītāji varēs sajusties kā ballē, jo uz skatuves būs vērojami dažādi krāšņi tērpi, kurus radījusi kostīmu māksliniece Jurate Jurjāne-Silakaktiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti