Rīta Panorāma

Intervija ar Zemnieku Saeimas priekšsēdētāju Juri Lazdiņu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Pasaules mūzikas festivālam "Porta" 15. gadadiena

Piecpadsmito reizi skanēs pasaules mūzikas festivāls «Porta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad 15.dzimšanas dienu svin pasaules mūzikas festivāls "Porta". Divās nedēļas nogalēs būs iespēja baudīt izmeklētus koncertus no Eiropas ziemeļiem līdz Āfrikas viducim. Festivāla norises vietas - mūzikas namu "Daile" Rīgā, Ogres kultūras centru un Saldus mūzikas un mākslas skolu - pieskandinās gan pasaules mūzikas žanra lietpratēji, gan nepieradinātu pārsteigumu atklājēji.

Pasaules mūzikas festivāls "Porta" tiks atklāts 27.oktobrī plkst. 17 kinoteātrī "K.Suns" - tur tiks izrādīta jauna dokumentāla televīzijas filmu sērija "Skaņu saite", kas vedīs kā acīm, tā ausīm tīkamā ceļojumā pa pasaules mūziķu dvēseles stīgām un meklēs neredzamo saiti, kas tās vieno.

"Mūzika ir tāda interesanta valoda, un tas nenozīmē, ka visi mūziķi spēj viens otru saprast. Taču ir tēmas, kuras var izrunāt tikai mūzikā. Tas ir ļoti spēcīgi, kad satiekaties ārpus ierastā, nerunājat vienā valodā, bet esat līdz galam atklāti mūzikā," par savu pieredzi, piedaloties "Skaņu saites" veidošanā, stāsta Shipsi jeb Jānis Šipkēvics juniors no grupas "Instrumenti", kurš projektā skaņu valodā sarunājies ar diviem "Portas" viesiem - dziedātāju Gasandži un portugāļu mūziķiem no "Oquestadas".

31.oktobrī uz mūzikas nama "Daile" skatuves kāps gruzīnu etno džeza grupas "The Shin" mūziķi kopā ar latviešu un gruzīnu kopprojektu "Es arī", aizliegtā čalapartas instrumenta virtuozi no basku zemes "Oreka TX" un laimīgās mūzikas izpildītāji no Portugāles "Oquestrada".

1.novembrī portugāļu "Oquestrada" koncertēs Ogres kultūras centrā, bet gruzīņu "The Shin" kopā ar "Es arī" uzstāsies Saldus mūzikas un mākslas skolā.

Festivāla noslēguma koncertā 7.novembrī mūzikas namā "Daile" uzstāsies pagājušā gada Igaunijas Mūzikas balvas laureāte, turbo folkgrupa "Trad.Attack", Kongo dzimusī lingala, franču un angļu valodā dziedošā pasaules pilsone Gasandži un ukraiņu etniskā haosa grupa "DakhaBrakha".

Festivālā "Porta", līdzīgi kā citus gadus, pārsteigumus klausītājiem gādās arī vietējie latviešu mūziķi, tai skaistā Shipsi. Viņš par festivālu saka tā: "Ir ļoti būtiski klausīties, kas notiek pasaulē. Lielākoties esam pieraduši pie viena veida informācijas un dzīvojam izjūtu badā. Taču to saprast var, tikai nogaršojot, ieklausoties, aplūkojot ko citu. Tāpēc iesaku būt vērīgiem pret negaidīto un pārsteidzošo. Festivāls "Porta" ir solīti pretī tam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti