Pasaules koru olimpiāde Rīgā pulcēs rekordlielu dalībnieku skaitu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šovasar no 9. līdz 19. jūlijam Rīgā norisināsies viens no lielākajiem kormūzikas pasākumiem – Pasaules koru olimpiāde, kuras programmā iekļauts vairāk nekā simts dažādu kormūzikas notikumu.

Nodibinājuma „Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle norāda:

Protams, pirmais salīdzinājums Pasaules koru olimpiādei ir ar Dziesmu svētkiem, taču ir svarīgi saprast, ka Pasaules koru olimpiāde ir ļoti daudzpusīgs un daudzšķautņains pasākums. Kori uz šejieni brauc, lai 29 kategorijās sacenstos konkursos, un tas raksturo un parāda kordziedāšanas daudzveidību visā pasaulē.”

Čivle uzsver, ka Pasaules koru olimpiāde nav tikai viens liels koncerts, bet gan divas intensīvu pasākumu nedēļas, kuru laikā būs vismaz 100 ar kordziedāšanu saistītas norises: bezmaksas un maksas pasākumi, kas notiks gan brīvā dabā, gan koncertzālēs, Rīgā un ārpus galvaspilsētas. „Šī ir kompleksa programma, kurā lielu lomu spēlē koru draudzīgā sacenšanās. Manuprāt, tas ir arī abu Pasaules koru olimpiādes norises daļu galvenais motīvs – tās ir desmit dažādas vietas, kur notiks konkursi, un sportiskais gars, kas parasti valda šajā pasākumā, ir ļoti rosinošs un interesants visiem.”

 Jau divus gadus dzīvoju ar Pasaules koru olimpiādi sirdī, galvā un domās,” atzīst pasākuma mākslinieciskais vadītājs diriģents Romāns Vanags, atgādinot, ka tieši maestro Imants Kokars bijis tas, kurš teicis, ka šādam pasākumam noteikti jānotiek Latvijā.

Pasaules koru olimpiādē piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits – teju 500 koru. Uz olimpiādi kori dodas parādīt sevi divās lielās kategorijās – čempionu kategorijā, kur piedalās augstākās raudzes kori, un tā sauktajā „atvērtajā” kategorijā, kurā piedalīsies lielākā daļa Latvijas koru. Nozīmīgs notikums būs arī meistarklases - gan kordziedātājiem, gan profesionāļiem, gan diriģentiem. Meistarklases vadīs starptautiski atzīti mākslinieki, viņus būs iespēja redzēt arī koncertos, piemēram, Pasaules zvaigžņu koncertā piedalīsies pasaulslavenās vokālās grupas „The King’s Singer” no Lielbritānijas un „The Real Group” no Zviedrijas.

Pirmo reizi Pasaules koru olimpiādes vēsturē notiks lielkoncerts, kas bija Latvijas iniciatīva. Koncertam Mežaparkā paredzētas trīs daļas: pirmajā pasaulei tiks demonstrēti latviešu mūzikas paraugi – latviešu klasiskās kora dziesmas, latviešu tautasdziesmas, arī „Mēness starus stīgo”, „Mūžu mūžos būs dziesma”, „Līgovakars”, „Gaismas pils”, „Manai Dzimtenei”. Koncerta otrajā daļā piedalīsies pasaules kori – katrs ar savu mūziku, ko pašlaik aranžē Kristaps Krievkalns. Koncertā skanēs arī vairākas kopdziesmas, tostarp Mārtiņa Brauna „Saule, Pērkons, Daugava”, ko diriģēs viņš pats un ko izpildīs visi kori – 17 vai 18 tūkstoši dziedātāju. Savukārt koncerta trešajā daļā skanēs pasaules klasika. Koncertu veidos režisors Juris Jonelis.

Pasaules koru olimpiādes rīkotāju pārstāvis Ralfs Eizenbeiss atklāj, ka šogad olimpiādei būs arī jauna mūzika.

Ar lepnumu varu paziņot, ka esam pasūtījuši jaunu olimpiādes un ceremoniālu mūziku, ko sarakstījis jūsu izcilais komponists Zigmars Liepiņš. Šāda izvēle nav nejauša, jo, kā zināms, Latvija ir komponistu zeme, tādēļ esam gandarīti, ka tieši Zigmars Liepiņš būs Pasaules koru olimpiādes jaunās mūzikas autors,” uzsver Eizenbeiss.

Pasaules koru olimpiādes  divas nedēļas būs pārsātinātas ar kormūziku: „Zinu, ka visi būs noguruši, taču esmu pārliecināts, ka ļoti laimīgi par to, ka Pasaules koru olimpiāde notiek Rīgā – 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā. Un, manuprāt, tas parādīs, ka vārds „dziedāt” ir daudz plašāks, nekā to saprotam ar Dziesmu svētkiem, kas ir nozīmīga lieta. Vārds „dziedāt” ļoti daudz ko nozīmē visā pasaulē; tas atver sirdi un dvēseli katram no mums. Tā ir pati svarīgākā lieta, ko šajās dienās viens otram varētu dot – emocijas, sirsnību, nesavtību,” pārliecināts Vanags.

Pasaules koru olimpiādes 29 kategoriju uzvarētāji saņems tēlnieces Olgas Šilovas veidoto balva, par kuru māksliniece saka:Kalna motīvs un tilta ritmiskās līnijas rosina iztēli, simbolizējot mūzikas pozitīvo dabu, kas pārvar valstu un kultūras robežas, bet balvā iestrādātais dzintars aizved mūs domās uz Latviju – dzintara lāsi Baltijas jūras krastā, astotās Pasaules koru olimpiādes mājvietu.”

Biļetes uz Pasaules koru olimpiādes apmēram 40 maksas pasākumiem – atklāšanas koncertu „Arēnā Rīga”, lielo koru kopkoncertu Mežaparkā un citiem – būs iegādājamas, sākot ar 15. aprīli „Biļešu paradīzes” kasēs. Visa Pasaules koru olimpiādes programma, sākot ar šo nedēļas nogali, būs pieejama Pasaules koru olimpiādes mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti