Nedēļa džeza zīmē - klāt festivāls «Rīgas ritmi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jūlija sākums Rīgā jau tradicionāli saistās ar festivālu "Rīgas ritmi". Festivāls sāksies trešdien, 1.jūlijā, un ilgs līdz nedēļas nogalei, piedāvājot tikšanos ar mūziķiem no desmit valstīm. Viesu vidū būs "Rīgas ritmos" jau ilgi gaidītais neredzīgais amerikāņu mūziķis Rauls Midons, kurš pārsteidz ar muzikālu daudzpusību, ar eksplozīvu enerģiju apveltītais kubiešu pianists Ramons Valle, par soula dīvu dēvētā Estere Rada un vēl daudzi citi mūziķi. Kā allaž, festivāla galvenie koncerti notiks Rīgas Kongresu namā.

Amerikāņu mūziķis Rauls Midons būs viena no spožākajām "Rīgas ritmu" zvaigznēm. Festivāla direktors Māris Briežkalns atklāj, ka Midons jau ilgāku laiku bijis tā sauktajā festivāla vēlmju sarakstā, nu šī vēlme arī īstenosies.

Rauls Midons ir neredzīgs kopš bērnības, taču tas viņam nav liedzis pilnveidot un noslīpēt muzikālo talantu. Šobrīd viņš mūzikas pasaulē pazīstams gan kā meistarīgs ģitārists, gan neparastas, izmeklētas balss īpašnieks, ar balsi viņš spēj atdarināt arī instrumentu skaņas.

Kā uzsver Māris Briežkalns, Midonu grūti ierindot kādā žanrā, viņam piemīt savs - spilgti individuāls rokraksts. "Mūziķis, kurš ir izveidojis savu pilnīgi unikālu ģitāras spēles manieri, ļoti labi dzied un ar balsi atdarina trompetes skaņu. Mākslinieks uzstāsies viens pats. Faktiski tā ir mūsu festivāla "odziņa", ka mēs mēģinām parādīt māksliniekus vienus pašus, tādējādi atklājot viņu talantu pilnībā," norāda Māris Briežkalns.

Muzikāla dažādība un savdabība raksturo arī citu festivāla viešņu - dziedātāju un komponisti Esteri Radu. Viņas stils saistās ar viņas izcelsmi, proti Estere Rada ir Izraēlā dzimusi etiopiete, kura šobrīd dzīvo Amerikā. Dažkārt viņa arī dzied Etopijas tautas - amharu - valodā. Mēdz teikt, ka šīs savdabīgās sintēzes dēļ viņas priekšnesumiem piemīt kas maģisks un hipnotizējošs, ļoti piesaistošs ir arī mūziķes vizuālais tēls.

"Estere Rada pēdējo gadu laikā ir kļuvusi ļoti pieprasīta māksliniece, viņas stilu ierindot kādā vienā kategorijā ir ļoti grūti, katrā ziņā viņas priekšnesums noteikti būs multikulturāls. Mēs dzirdēsim kaut ko no blūza, fanka, Āfrikas mūzikas un Izraēlas mūzikas paletes," stāsta Māris Briežkalns.

Festivāla viesu vidū būs arī ar eksplozīvu enerģiju apveltītais kubiešu pianists Ramons Valle, izsmalcināto noskaņu meistari - itāļu duets "Fresu&Bonaventura", kurā muzicē trompetists Paolo Fresu un bandoneonists Daniele di Bonaventura, kā arī daudznacionālā zvaigžņu apvienība "Bugge Veseltofts un draugi". Pats Bugge Veseltofts ir norvēģis, bet līdz ar viņu grupā muzicē franču trompetists, turku saksofonists, kā arī amerikāņu elektroniskās mūzikas izpildītājs, kas kopā veido ļoti interesantu, eksperimentālu skanējumu.

Festivāla koncerti Rīgas kongresu namā noslēgsies ar projektu "Tribute to Nat King Cole", kas veltīts amerikāņu džeza leģendai Netam Kingam Kolam. Viņa slavenākās kompozīcijas izpildīs amerikāņu vokālists Alans Hariss kopā ar Latvijas Radio bigbendu un stīgu grupu.

"Es domāju, ka mūzikas fani labi zina leģendāro melnādaino mūziķi Netu Kingu Kolu. Viņa zaļojošie hīti "Mona Lisa" un "Unforgettable" skan cauri visiem laikiem. Mūziķis Alans Hariss jau otro reizi viesojas Latvijā, viņa izskats, balss tembrs, manieres ļoti līdzinās Neta Kinga Kola personībai un balsij," saka Māris Briežkalns.

Kā allaž, līdzās galvenajiem festivāla koncertiem Rīgas Kongresu namā mūziķu uzstāšanos varēs baudīt vēl citās Rīgas vietās - Daugavas koncertzālē un Kaņepes kultūras centrā, bet bezmaksas koncerti jau tradicionāli izskanēs uz "Origo Summer Stage" skatuves un atpūtas parkā "Egle".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti