Nacionālo simfonisko orķestri gaida vērienīgs koncerts Nantē un ARTE televīzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris svētdien Francijas pilsētā Nantē koncertēs mūzikas festivāla "Trakās dienas" noslēgumā, ko tradicionāli tiešraidē demonstrē arī viens no populārākajiem Eiropas kultūras TV kanāliem ARTE. Latvijas mūziķi sava diriģenta Andra Pogas vadībā spēlēs divtūkstoš vietu lielajā Nantes Kongresu centra Lielajā zālē. Koncertā skanēs Johanesa Brāmsa, Kamila Sensānsa, Ferenca Lista un citu pasaules klasiķu mūzika, un noslēgumā orķestrim pievienosies arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija”.

Festivāls „Trakās dienas” Nantē notiek jau 23. reizi, un tajā piecās dienās notiek ap 350 koncertu. Deviņus no tiem šogad pilnās zālēs sniedza Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, izpelnoties lielu publikas atzinību.

Bet festivāla noslēgums mūsu mūziķiem būs īpašs pārbaudījums, saka orķestra galvenais redaktors Orests Silabriedis, kurš klātienē seko līdzi mūziķu gaitām Francijā.

„Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim šis ir vislabākajā nozīmē eksāmens," atzina Silabriedis. "Tā ir parādīšanās lielākai starptautiskai publikai, un jo īpaši ar televīzijas tiešraidi mēs faktiski nonākam tajā apritē, kurā ir Eiropas augstākās klases mūziķi un cita veida mākslinieki. TV „Arte” ar savu tiešraidi piesaista patiešām lielu auditoriju."

To, ka festivāla noslēguma programma tiek uzticēta tieši Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, Silabriedis nosauca par lielu pagodinājumu. Turklāt Nantes festivāla programma arī iemiesojot visu "Trakās dienas” būtību.

"Tā [programma] ir raiba, tā turas pie šī gada festivāla pamattēmas „Deja”, un, iespējams, Rīgā kaut ko tādu programmēt nevienam neienāktu pat prātā. Bet visa festivāla būtība parādās tieši šajā neprātā, kā jau to rāda festivāla nosaukums," uzsvēra Silabriedis.

Sestdien bija šīs programmas atklātais ģenerālmēģinājums, un publikas stāvovācijas liecina, ka tas ir trāpījums absolūtā desmitniekā.

"Šeit ir runa par pilnīgi jaunu klasiskās mūzikas festivāla paradigmu un pieeju klasiskajai mūzikai. Ar to šis festivāls ir iezīmīgs, unikāls un slavens. Un tas, ka LNSO ir iespēja vainagot šo festivālu ar noslēguma koncertu, manuprāt, ir liels gods un liela atbildība," teica Silabriedis.

"Tas skan ļoti svinīgi, bet mēs patiešām esam nolēmuši darīt visu iespējamo, lai to attaisnotu.”

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu tiešraidē no Nantes svētdien plkst. 18.30 pēc Latvijas laika varēs skatīties interneta vietnē arte.tv, kur tas būs redzams vēl nedēļu pēc tiešraides.

Orķestra turneja pa Franciju ievada Latvijas simtgades svinību starptautisko programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti