Liepājas simfoniskais orķestris un koris «Latvija» Lielajā Piektdienā atskaņos 21.gadsimta «Mesiju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 14. aprīlī pulksten 19  Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) kopā ar Valsts akadēmisko kori (VAK) “Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī ar operas solistiem Elīnu Šimku, Lauru Teivāni, Staņislavu Ļeontjevu un Rihardu Milleru atskaņos pasaulslavenā skandināvu komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju “Mesija”.

Par godu baroka komponista Georga Frīdriha Hendeļa jubilejas gadam (2009) oratoriju “Mesija” Svenam Dāvidam Sandstrēmam pasūtināja prestižā Štutgartes Starptautiskā Baha akadēmija un Oregonas Baha festivāls. Pasūtinātāju vēlme bijusi jauno oratoriju balstīt angliskajā Čārlza Džennena libretā, kas ir pamatā arī Hendeļa slavenajai oratorijai “Mesija”.

Komponists, kurš daudzus savus skaņdarbus radījis, godinot baroka laika meistarus, pats savu 2008.gadā radīto 120 minūšu garo “Mesiju” raksturo kā “vecmodīgu slaidšovu”. Dzirdēt Džennena vārdus jaunajā mūzikā varētu būt līdzvērtīga pieredze tai, kādu pirms 260 gadiem varētu būt izjutusi publika, klausoties Hendeļa “Mesiju”.

Šo 21.gadsimta “Mesiju”, kas pats par sevi ir augstu novērtēts meistardarbs, raksturo liela ekspresija un orķestrālā krāsainība. Saskaņā ar Sandstrēma māksliniecisko kredo “Manai mūzikai jau pirmajā klausīšanās reizē ir jābūt pieejamai un aizkustinošai” šeit laikmetīgums un daiļskanība nav pretstati.

Kopā ar LSO, kori „Latvija” un diriģentu Māri Sirmo šī skaņdarba atskaņojumā piedalīsies arī četri operas solisti – vēl nupat Latvijas Lielajai mūzikas balvai kategorijā „Gada jaunais mūziķis” nominētā Laura Teivāne (soprāns), jau stabilu vietu akadēmiskās mūzikas pasaulē izcīnījusī Elīna Šimkus (soprāns), kas arī vēl nupat par izcilu sniegumu tika nominēta Latvijas Lielajai mūzikas balvai, jaunais baritons Rihards Millers un tenors no Krievijas Staņislavs Ļeontjevs.

20.aprīlī šo skaņdarbu LSO un koris „Latvija” atskaņos arī Šauļos, Lietuvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti