Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Māri Balodi

Rīta Panorāma

Intervija ar Oskaru Bārtuli

Viļņa Šmīdberga 70.jubilejas koncerts

Liepājā ar koncertu svinēs komponista Viļņa Šmīdberga 70 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas Latviešu biedrības namā 28. jūnijā plkst. 19 skanēs koncerts par godu komponista un pedagoga Viļņa Šmīdberga 70 gadu jubilejai, lsm.lv pavēstīja koncerta rīkotāji.

Koncertā Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) muzicēs diriģenta Andra Veismaņa vadībā, koncertā piedalīsies kameransamblis "Altera veritas" un grupa "Remix". Koncerta īpašais viesis – diriģents Jēkabs Ozoliņš.

"Visi gaida hītus, ar ko viņi ir populāri. Ar mums ir tieši tāpat. Tagad katrs rakstām savu mūziku, bet tas ir cits. "Remix" ir šī mūzika, kas saistās ar šo vārdu, ar piecgadi, ko mēs kopā pavadījām. Pamatā tā ir šī mūzika," par sadarbību ar komponistu Vilni Šmīdbergu stāsta "Remix" mūziķis Aivars Hermanis. "Remix" dalībnieks Uldis Marhilēvičs piebilst: "Tāpēc jo vairāk interesanti ir tos gabalus izveidot citādākus."

Vilnis Šmīdbergs mācījies mūzikas pamatus Ventspils mūzikas vidusskolā un absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju profesora Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē. Spēlējis ārtroka grupā “Katedrāle”, liekot pamatus latviešu rokmūzikai, un bijis klāt pie grupas “Sīpoli” tapšanas. Strādājis par Latvijas Radio, televīzijas un “Telefilmas” skaņu režisoru, spēlējis Iekšlietu ministrijas Valsts policijas pūtēju orķestrī. Kopš 1992.gada mūzikas teorijas un kompozīcijas pasniedzējs Juglas mūzikas skolā. Komponējis simfoniskus, vokālsimfoniskus un kamerdarbus. Saņēmiis "Lielo mūzikas balvu 2010" par Simfoniju pūtēju orķestrim; nominēts Lielajai mūzikas balvai 2009. un 2013.gadā.

"Viļņa labā kvalitāte ir tā, ka viņš nāk no rokmūzikas. Vilnis Šmīdbergs ir pirmās latviešu rokgrupas "Katedrāle" viens no dalībniekiem. Viņš jūt šo mūzika un zina, tas viņam nav svešs," norāda Hermanis.

Koncertā tiks atskaņoti Viļņa Šmīdberga darbi “Elēģija”, “Karuselis” un “Saucēja balss”, kā arī grupas "Remix" leģendārās kompozīcijas Viļņa Šmīdberga un Jēkaba Ozoliņa aranžējumā simfoniskam orķestrim.

Koncerts iekļauts festivāla "Liepājas vasara" programmā.

Savukārt grupai "Remix" šis koncerts ir sākums nākamā gada 30 gadu jubilejas koncertturnejai. "Ideja ir jubilejas programmu veidot ne tikai vienkārši aranžijas un instrumentācijas dziesmām, bet kā piemēru var minēt Stingu un Berlīnes Simfonisko orķestri, kas ir kolosāls piemērs, kā dziesmas tiek aranžētās, kur orķestrim ir pašam sava pilnīgi oriģināla instrumentālā daļa, kas dziesmu papildina pavisam citādākās krāsās. Mēs ceram uz to iet," norāda Uldis Marhilēvičs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti