Leļļu teātris diskā apkopojis izrāžu melodijas no piecām desmitgadēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No "Sunīša Pifa" līdz "Šveikam" un no "Maksa un Morica" līdz "Velniņiem" - ar šīm Latvijas Leļļu teātra izrādēm un dziesmām izaugušas vairākas skatītāju paaudzes. Tagad, īsi pēc savas 70 gadu jubilejas, Leļļu teātris laidis klajā disku ar 34 iemīļotām dziesmām no senākām un ne tik senām izrādēm. Dziesmu izlasē "34 krāsas dziesmās" aptvertas teju piecas desmitgades, 18 komponistu un 25 bērnu un arī pieaugušo izrādes.

Populāro Laupītāju dziesmiņu Raimonds Pauls 1969.gadā sarakstīja tieši Latvijas Leļļu teātra izrādei "Velniņi". Tā ir viena no dziesmām, kas tagad apkopotas teātra jubilejas diskā "34 krāsas dziesmās".

Mūzikai un dziesmām bērnu izrādēs ir īpaša loma. Gadu gaitā iemīļotu dziesmu sakrājies tik daudz, ka ideja par savu dziesmu izlasi Leļļu teātrim briedusi jau sen. Iespējams, kādam disks ar Leļļu teātra izrāžu dziesmām būs ne vien patīkama atkalsatikšanās, bet arī jauna iepazīšanās ar šo melodiju saknēm, pieļauj viena no diska veidotājām, aktrise Dace Vītola.

"Tās populārās dziesmas, kas ir skanējušas daudz kur, kuras visi zina un kuras varbūt ir arī diezgan "norullētas", es ar nolūku ieliku diskā, lai cilvēki redzētu, ka tas patiesībā ir Leļļu teātra "produkts", vienkārši sakot, ka sākotnēji šī dziesma tika radīta tikai un vienīgi Leļļu teātra vajadzībām. Te laikam ir jāpiemin [dziesmas no izrādēm] "Šveiks" un "Velniņi", kas ir pašas izteiktākās. Un, protams, man pašai ļoti mīļa un sirdij tuva ir Ulda Stabulnieka balss, tāpēc es nevarēju neiekļaut arī viņa "Dziesmiņu par laiku" no izrādes "Dekamerons"," stāsta Dace Vītola.

Lai gan tapušas kā dziesmas izrādēm, Leļļu teātra jubilejas diskā iekļautās melodijas, Daces Vītolas vārdiem, ir personības pašas par sevi. Dažādos laikos tās iedziedājuši gan estrādes dziedātāji Ojārs Grīnbergs, Margarita Vilcāne un Nora Bumbiere, gan paši Leļļu teātra aktieri.

Borisa Rezņika komponētajai "Āpša darba dziesmai" no izrādes "Pauks un Šmauks" vārdus rakstījusi daudzu leļļu izrāžu dziesmu tekstu autore Daina Strelēvica. Radot vārdus bērnu dziesmām, nav jādomā bērnišķīgi, saka dzejniece, tikai mazliet jāatkāpjas no paša radītā "pieaugušā" tēla.

"Un tāds ir tas teksts - tas nav kaut kas īpaši bērnišķīgs, tas ir ar tādu maza cilvēka pieaugušu skatījumu, ļoti interesanti. Ir jāiziet no ikdienas rūpēm un jāieiet tajā materiālā. Jābūt dziļumā tev pašam - ko tu darītu, kā rīkotos, ko teiktu, ja būtu tajā vietā. Piemēram, es esmu lācītis vai kāds cits, un es izrakāju vajadzīgos vārdus un izjūtas, kādas būtu tajā brīdī tam tēlam, kurš tagad esmu es," teic Daina Strelēvica.

Līdzās jau par klasiku kļuvušām Raimonda Paula, Valta Pūces, Ivara Vīgnera un citu skaņdaru melodijām Leļļu teātra jubilejas diskā iekļauta arī, piemēram, Kārļa Kazāka dziesma pērn tapušajam iestudējumam "Emīls un Berlīnes zēni" un Jura Kaukuļa mūzika izrādei par nebēdņiem Maksu un Moricu. Rakstīt mūziku sulīgajam Aspazijas atdzejotajam tekstam esot bijis kā ātrs brauciens ar kabrioletu, atceras Kaukulis.

"Tas bija feins piedzīvojums - satikt puišus, kuri saka, ka viņi nemāk ne dziedāt, ne spēlēt, bet viņi ir gatavi to darīt. Mēneša laikā mēs iemācījāmies kaut ko darīt, un tas bija liels prieks - redzēt cilvēkus, kuri dara to pa īstam un ar prieku," norāda Juris Kaukulis.

Latvijas Leļļu teātra dziesmu izlasē pavisam dzirdamas 34 melodijas, kas skanējušas izrādēs no 1969.gada līdz pat šodienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti