Latvijā sāksies Eiropas vadošo koru nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 17.oktobrī, Latvijā sāksies Eiropas vadošo koru nedēļa jeb ""TENSO" dienas, kas mūzikas mīļotājiem piedāvās iepazīt ļoti izcilus korus no Francijas, Dānijas un Vācijas. Savu spožo meistarību rādīs arī Latvijas Radio koris. 

"TENSO" dienās iekļausies septiņi koncerti, kas notiks Rīgā, Cēsīs, Siguldā un Ventspilī. Līdzās koncertiem būs arī meistarklases un vadošo Eiropas kora mūzikas profesionāļu tikšanās.

Eiropas Profesionālo koru asociācija "TENSO" jau vairāk nekā 10 gadus apvieno labākos Eiropas korus. Viens no tās četriem dibinātājiem savulaik bija arī Latvijas Radio koris, kas šogad kļūs par "TENSO" dienu saimnieku, uzņemot izcilākos kolektīvus Latvijā. 

Koru kvalitātes varēs dzirdēt septiņos koncertos četrās Latvijas pilsētās, un tie pārsteigs ar daudz ko jaunu un nedzirdētu.

Pirmais koncerts notiks 17.oktobrī "Palladium" koncertzālē, un tajā varēs iepazīt "TENSO" Eiropas jauniešu kori, kas ir diriģenta Kaspara Putniņa izauklēts projekts. Korī viņš apvienojis 24 dziedātājus no 10 Eiropas valstīm, kas piedāvās audiovizuālu uzvedumu "Dzidrums. Seriāls":

"Uz skatuves būs koris, kas parādīsies dažādos veidos - kā cilvēku masa, kā atsevišķi solisti, kā solistu grupas.

Dažas koristu balsis ir ierakstītas ne tikai dziedot, bet arī runājot.

Uzvedumu veido komponists Kristaps Pētersons un režisore un tekstu sakārtotāja Zane Kreicberga. Kristaps parādīsies vēl citā ampluā, spēlējot vienu no elektriskajām ģitārām, vēl mēs esam pieaicinājuši mūsu izcilo ģitāristu Kasparu Zemīti un dīdžeju Monstu."

"TENSO" Eiropas jauniešu korī materializējas milzīga enerģija, kolektīvu raksturo komponists Kristaps Pētersons:

"Šie jaunie cilvēki ir kolosāli, viņu balsīm ir brīnišķīgi un dzidri tembri. Otrkārt, šī jaunības enerģija, kas nereti tādiem rutinētiem profesionāļiem mēdz pazust, šeit ir tīrā veidā”. 

Sestdien, 18.oktobrī, Rīgas Svētā Pētera baznīcā izskanēs Eiropas koru lielkoncerts "Simfonijas un pasakas", kurā piedalīsies kamerkoris "RIAS" no Vācijas, Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis, kā arī Latvijas Radio koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. 

Līdzās 20.gadsimta kora mūzikas kanonam koncerts piedāvās arī divus latviešu komponistu - Līgas Celmas un Ērika Ešenvalda - jaundarbus. Abi tapuši iedvesmojoties no pasakām.

"Tās būs divas pasakas: Kārļa Skalbes "Sirmās dvēseles" un inuītu pasaka "Pirmās asaras". Pirmo ir rakstījusi Līga Celma Kursiete, otro - Ēriks Ešenvalds. Tās baznīcā muzikālā ziņā ienesīs tādu ļoti interesantu un mītisku stāstu, ko papildinās Roberta Rubīna vizuālie akcenti," pastāstīja diriģents Sigvards Kļava, piebilstot, ka Pēterbaznīca atdzīvosies ārkārtīgi interesantā veidā.

Ļoti īpašs būs arī Eiropas vadošo koru nedēļas noslēguma koncerts 22.oktobrī Doma baznīcā, jo tajā mūslaiku kormūzika satiksies ar senajiem reliģiskajiem Bizantijas dziedājumiem, kas izmantoti Andreja Selicka jaundarbā.

Tas tapis, komponistam veicot īpašu izpētes braucienu uz Turcijas un Grieķijas senākajiem klosteriem. 

"Mēģinājums pasmaržot šos divus dziedājumus būs šī koncerta galvenais ieguvums. Vēl jo vairāk tādēļ, ka koncertā piedalīsies arī priesteri, kas šos dziedājumus dziedās kā tīru lietu, kā nenofrizētu un neapdarinātu lietu," Latvijas Radio sacīja Sigvards Kļava.

Eiropas vadošo koru nedēļa jeb "TENSO" dienas sāksies piektdien, 17.oktobrī, un ilgs līdz 22.oktobrim, koncerti notiks Rīgā, Cēsīs, Siguldā un Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti