Jānim Peteram 75: Top dziesmu cikls «Lins»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieskandinot dzejnieka Jāņa Petera 75.jubilejas mēnesi un gatavojoties lielkoncertam 28.jūnijā „Arēnā Rīga”, Latvijas Radio 2 piedāvā sarunas par Peteru raidījumā „No Jāņiem līdz Pēteriem”. Radio studijā 9.jūnijā viesojās Petera draugi – dziedātājs Andris Ērglis  un komponists Jānis Strazds, kurš atklāja, ka rudenī  dienasgaismu ieraudzīs jauns albums ar Petera tekstiem.

Jāni Strazdu ar dzejnieku saista sadarbība, kas iesākusies krietni pirms jubilejas programmas veidošanas, taču viņš būs uz skatuves arī jubilejas koncertā. Jānis Peters uzticējis Strazdam komponēt dziesmu ciklu ar tekstiem no jaunākā dzejas krājuma „Minhauzens un kamikadze”.

Es jau uzreiz atlasīju dzeju mūsu kopīgam dziesmu ciklam, kas dienasgaismu ieraudzīs šī gada rudenī, vēl turpinoties Petera jubilejas gadam,” atklāj komponists.

Lai gan viena dziesma – „Grēcinieka lūgšana pie Lielā Kristapa Daugavmalā" - no topošā cikla publiskota jau pērn , šobrīd aizvien turpinās darbs studijā pie citu dziesmu ieraksta. Kopumā albumā, kuram dots nosaukums „Lins” būs 11 dziesmas, stāsta Strazds.

„Tāds latvisks nosaukums, kas ietver sevī ļoti daudz. Tas savā ziņā personificē latvieti,” norāda Strazds. „Šis dziesmu cikls jau sākotnēji tika iecerēts diviem solistiem un korim.”

Ierakstā Andris Ērglis, Ance Krauze un  jauktais koris „Laiks”.

Salīdzinot Petera dziesmu tekstus ar citu dzejnieku sacerētajiem, Ērglis atzīst, ka Petera dzeju ir viegli atcerēties.  Savukārt Strazds piebilst, ka, rakstot mūziku, ir bijis ļoti viegli to darīt, jo Petera dzeja „ir ļoti dziedoša un muzikāla”.

Kā iepriekš vēstīts, Jāņa Petera 75 gadu jubilejas lielkoncerts „No Jāņiem līdz Pēteriem” notiks 28. jūnijā „Arēnā Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti