Jānim Peteram 75: Pauls un Lapčenoks par sadarbības pirmssākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ieskandinot dzejnieka Jāņa Petera 75.jubilejas mēnesi un gatavojoties lielkoncertam 28.jūnijā „Arēnā Rīga”, Latvijas Radio 2 piedāvā sarunas un atmiņas raidījumā „No Jāņiem līdz Pēteriem”. Šoreiz par sadarbību ar Jāni Peteru stāsta maestro Raimonds Pauls un Viktors Lapčenoks.

Viss sākās pavisam vienkārši. Parādījās dziesmiņa, parādījās nez no kurienes Viktors Lapčenoks," iesāk maestro.

Tad - 1971.gadā Lapčenoks iedziedāja pirmo Paula dziesmu ar Petera vārdiem „Zilā”.

„Jāsaka, ka man šodien nav kauns par šo ierakstu,” atzīst Pauls. „Tas ir studijā „Melodija” ierakstīts darbs, un šodien var pamācīties, kā savulaik ierakstīja ar to pašu vājo tehniku, kāda mums bija.”

Maestro uzsver, ka par sadarbību ar Peteru ir daudz stāstījis, turklāt nospēlējis 15 izrādes teātrī.

Es spēlēju, svīstu, bet viņš nāk tikai un klanās,” joko Pauls, piebilstot, ka „visādā ziņā mēs viņu ļoti cienām, un ir labi, ka viss tā sanācis”.

Pauls atminas, ka 20.gadsimta 60. un 70.gados parādījās vesela plejāde izcilu dzejnieku un Jānis Peters bija viņu vidū.

 „Ir tāda niansīte. Pārsvarā ar citiem [dzejniekiem] Raimonds [Pauls] rakstīja jau uz praktiski gatavām dzejām, bet ar Jāni [Peteru] dziesmas tapa kopā,” precizē Lapčenoks, stāstot, ka dziesmu pamatā bijušas melodiju aprises, uz kurām Peters sacerēja tekstus.

„Nevajag aizmirst, ka tur tapa vēl viena ļoti skaista dzeja, un tā bija manējā,” piebilst Pauls.

Katrā ziņā Jānis [Peters]  mācēja noķert to īsto domu, ko Raimonds [Pauls] gribēja tajā dziesmā pateikt. Un tas bija pats galvenais,” turpina Lapčenoks. „Un pēc tam, kad bija gatavais materiāls, tad viss izrādījās pareizi darīts.”

„Bija jau, Viktor, arī izņēmumi,” iestarpina Pauls. „Piemēram, viens no mūsu veiksmīgākajiem ierakstiem bija tāda faktiski ļoti nopietna lieta kā „Rigoleto motīvs”. Tas ir rakstīts uz gatavu dzeju.”

Intervijā Latvijas Radio 2 maestro Raimonds Pauls atklāj, ka uz dzejnieka dzimšanas dienu sagatavojis dāvanu.

„Tajos tālajos laikos tika ierakstītas dziesmas, kas pēc tam kļuva populāras – „Dāvā man lakatu sarkanu”, „Precē mani, čigānzēn”… Tie starp citu bija čigānu meldiņi, tautas meldiņi. (..) Mēs izdomājām it kā tādu koncertprogrammu, veltītu Latvijas čigāniem.  Jānis [Peters] sarakstīja pantus, es rakstīju uz šiem pantiem mūziku un, izmantojot jaunos latviešu aktierus, mēs ierakstījām veselu ciklu, kas tā arī saucas „Latvijas čigānu motīvi”, kurā ir izmantotas arī vecās melodijas, bet pārējais ir pilnīgi jauns...

Šis disks ir kā dāvana Jānim [Peteram]. Tas parādīsies tieši uz viņa jubileju,” - tā maestro.

Daļa no šīs programmas dzirdama Latvijas Nacionālā teātra uzvedumā „Satikšanās”.

Kā iepriekš vēstīts, Jāņa Petera 75 gadu jubilejas lielkoncerts „No Jāņiem līdz Pēteriem” notiks 28. jūnijā „Arēnā Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti