Pa ceļam ar Klasiku

Diriģents Ints Teterovskis: Tā sakritību ķēde ir gluži neticama!

Pa ceļam ar Klasiku

Pirmais kosmiskais festivāls startam gatavs! Ziņo Dāvis Kaņepe

11 supervarones glābj skumstošo dvēseli

Festivālu «Ad Lucem» atklās Bingenes Sv. Hildegardes meistardarbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

10. jūnijā "Baznīcu nakts" ietvaros plkst. 18 Piņķu Sv. Jāņa baznīcā, 11.jūnijā plkst. 16 Lestenes Ev. Luteriskajā baznīcā, 12.jūnijā plkst. 17 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā un visbeidzot pirmdien, 13.jūnijā, plkst.19 Anglikāņu baznīcā Rīgā Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" atklāšanas koncertā "Eņģeļu balsis" varēsim gremdēties viduslaiku mistiķes un komponistes Bingenes Sv. Hildegardes vokālajā meistardarbā "Ordo Virtutum".

Vokālā grupa "Putni" Antras Dreģes vadībā, taustiņu vijoles speciāliste Anna Gustavsone, koklētāja Anda Eglīte un viduslaiku mūzikas speciāliste Kristi Keta Introvertās mākslas festivāla atklāšanas koncertā piedāvā viduslaiku komponistes Bingenes Sv. Hildegardes vokālo meistardarbu "Ordo Virtutum". Tas ir stāsts par dziedināšanu – alegoriska liturģiska drāma, kas sarakstīta 1151. gadā, taču tās universālā ideja joprojām ir aktuāla arī mūsdienās. Hildegardes varone - Anima iemieso mūs visus. Anima ir ietilpīgs tēls, kas ietver daudzas nozīmes: dvēsele, elpa, dzīves spēks, sievišķība un iekšējais es. Hildegardes Anima ir krīzes situācijā un vēršas pie Tikumiem (Virtutes) pēc mierinājuma un spēka. Tikumi ir daži no senākajiem, viduslaikos zināmajiem varoņu tēliem, tie atbild ar žēlastību un nāk talkā, lai palīdzētu Animai rast spēku, uzveikt viņas pašas dēmonus un būt stiprai.

Šajā iestudējumā Hildegardes oriģināls tiek atskaņots saīsinātā versijā, un tā sižetisko līniju papildina kompozīcijas, kurās mūsdienu autori atsaucas uz šīs neparastās sievietes ekstātisko mūziku un universālajām tēmām. Iestudējumā izmantotie instrumenti – latviešu kokle un zviedru taustiņu vijole, kas raksturīgi Baltijas reģionam, tradicionāli tiek saistīti ar dievišķu spēku un cilvēka iekšējo pasauli.

Bingenes Sv. Hildegarde (1098-1179) ir vācu mūķene, baznīcas doktore, rakstniece, diplomāte un pirmā mūzikas vēsturē minētā profesionālā komponiste sieviete, viena no savdabīgākajām viduslaiku personībām. Eiropā viņa bija pazīstama kā izglītota un izcili apdāvināta persona – mistiķe, valdnieku un pāvestu padomdevēja, daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autore. Mūziku Hildegarde uzskatīja par iespēju atgriezties pie patiesā daiļuma, ko radījis Dievs. Hildegardes kompozīcijas rakstītas unikālā stilā, tajās jaušamas teju vai visu 11. gadsimtā pazīstamo mūzikas žanru iezīmes, viņa ir arī savu dziesmu dzejas autore.

Amerikāņu soprāns Kristi Keta ir viena no pazīstamā Bostonas vokālā ansambļa "Tapestry" dibinātājām, kura ieraksts "Sapphire Night" ar Bingenes Sv. Hildegardes un Patrīcijas Van Ness darbiem ieguvis prestižo "Echo Klassik" balvu, savukārt ieraksts "Fourth River", kas arī ietver divas Hildegardes dziesmas, tika novērtēts kā Amerikas kamermūzikas gada labākais ieraksts.

Keta ir daudz laika veltījusi Hildegardes mūzikas izpētei, iestudējusi, atskaņojusi un vadījusi vairākus "Ordo Virtutum" uzvedumus, tostarp dažos "Ordo Virtutum" iestudējumos integrējusi korus, jauniešu mūsdienu deju apvienību, aktierus un milzīgu dažādību intrumentālistu.

Zviedru mūziķes Annas Gustavsones aizraušanās kopš desmit gadu vecuma ir taustiņu vijoles (nyckelharpa) spēle. Šobrīd Anna ir Stokholmas Karaliskās mūzikas augstskolas Etnomuzikoloģijas nodaļas studente, bet paralēli viņa pasniedz ''nyckelharpa'' spēli un intensīvās apmācības Zviedrijā un ASV. Annas Gustavsones repertuārā ir tautas mūzika no visas Zviedrijas, bet īpaši viņa specializējusies "nyckelharpa" repertuārā no Upsalas reģiona un Smolandes. Viņa pati arī komponē un improvizē. Ceļojot pa pasauli ar "nyckelharpa" koncertiem, Gustavsone iepazinusi daudzu citu kultūru tautas mūziku un radoši izmanto šo pieredzi savā atskaņojumā. Anna Gustavsone labprāt muzicē kopā gan ar folkmūziķiem, gan citu mūzikas stilu pārstāvjiem, daloties savā muzikālajā bagāžā un apgūstot jaunas muzikālās teritorijas.

Vokālā grupa "Putni" dibināta 1993. gadā un to veido astoņas profesionālas dziedātājas, kuras dziedot Latvijas profesionālajos koros un vokālajās grupās (Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Radio koris, kamerkoris "Ave Sol", Rīgas vokālā grupa, "Marana" u.c.). Ansambļa sniegums ir saņēmis augstu novērtējumu ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, Austrālijā, Japānā un ASV, tai skaitā "Grand Prix" septiņos starptautiskos konkursos. Programmu spektrs ietver latviešu tautas dziesmas, latviešu un ārzemju autoru jaundarbus, klasisko un viduslaiku komponistu darbus, arī džeza un rokmūzikas elementu caurvītas kompozīcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti