Festivāla «Arēna» pēdējā dienā - bērnu opera «Kirana» ar Agra Daņiļeviča horeogrāfiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Īpašs notikums šī gada jaunās mūzikas festivālā "Arēna" ir bērnu operas "Kirana" uzvedums, kas notiks festivāla pēdējā dienā 12. novembrī plkst. 17 Latvijas Jaunatnes teātrī, Ulmaņa gatvē 1, informē festivāla direktore Antra Dreģe.

Uzvedums tiek gatavots komponista un režisora Rubensa Zāras un horeogrāfa Agra Daņiļeviča vadībā īpašās meistarklasēs, kurās piedalās bērni no Jūrmalas un Siguldas mūzikas skolām, kā arī mazie dejotāji no deju studijas Dzirnas. Savukārt bērni no Limbažu, Staiceles un Lēdurgas mākslas skolām ir veidojuši zīmējumus, kas tiks izmantoti operas uzveduma scenogrāfijā.

Maltiešu komponista Rubena Zāras lugas pamatā ir dažādu tautu mīti par pasaules radīšanu un četriem pasaules pirmelementiem – ūdeni, gaisu, zemi un uguni, kurus reprezentē četri mītiski radījumi: skorpions, kentaurs, suns un čūska. Stāsts tiek izspēlēts 10 muzikāli un vizuāli kolorītās ainās.

Visu šo nedēļu īpašās meistarklasēs piedalās 10 – 15 gadus veci bērni no Jūrmalas un Siguldas mūzikas skolām, kā arī mazie dejotāji no deju studijas ''Dzirnas''. Projekta gaitā bērni apgūst iemaņas pūšaminstrumentu un perkusijas instrumentu spēlē, iepazīstas ar mūsdienās populāru klavieru izmantošanas veidu – preparētajām klavierēm un to skaniskajām iespējām, apgūst mūzikas instrumentu veidošanu no vienkāršiem sadzīvē izmantojamiem priekšmetiem, kā arī iegūst unikālu pieredzi, strādājot kopā ar profesionāliem mūziķiem, komponistu un horeogrāfu uz mūsdienīgi aprīkotas skatuves.

Opera "Kirana" atzīta par vienu no 2014. gada inovatīvākajiem projektiem Eiropā un šobrīd ir ļoti pieprasīta daudzu Eiropas koncertzāļu un opernamu izglītojošajās programmās.

Uzveduma iestudējumā piedalīsies – operas komponists un režisors Rubens Zāra, horeogrāfs Agris Daņiļevičs un deju grupa ''Dzirnas'', pianiste Triša Dona Viljamsa, sitaminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis, Latvijas mūzikas un mākslas skolu audzēkņi, kā arī Martins Boniči (digitālā animācija), Metjū Pandolfino (ēnu leļļu teātris), Kristofers Gats (projekta tehniskais direktors).

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā, un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti