Festivālā «Ad Lucem» šogad - mūziķi no Skandināvijas, Turcijas, Irānas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau četrpadsmito gadu savus klausītājus uzrunās introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". No 21. līdz 29.jūlijam koncertos Rīgā, Ventspilī un Siguldā uzstāsies tādi mākslinieki kā Laima Jansone, Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, viesi no Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas, Lietuvas, Turcijas un Irānas. Izstādēs, koncertos, radošajās darbnīcās un meistarklases viņi aicinās cilvēkus uz mirkli apstāties un piedzīvot cilvēka garīguma meklējumus mākslā un mūzikā.

Festivāla "Ad Lucem" atklāšanas koncertā 21.jūlijā plkst. 20 Rīgas kongresu namā uzstāsies balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis, kuru kritiķi nodēvējuši par "balalaikas Paganīni". "Alekseja Arhipovska rokās balalaika skan pārmaiņus kā arfa, klavesīns, bandžo un visbeidzot - kā visu laiku un tautu stīgu instrumenti vienlaikus," mūziķis novērtēts medijos.

Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā 22.jūlijā plkst. 20 Rīgas Jēzus baznīcā izpildīs Johana Sebastiāna Baha pārpasaulīgo mūziku un pirmatskaņos divas daļas no katalāņu komponista Bernata Vivankosa jaundarba "Requiem", kas speciāli radīts tieši Latvijas Radio kora izpildījumam.

Koncertā "Ziemeļu mūzikas meistari" 24.jūlijā plkst. 20 Spīķeru koncertzālē Rīgā var baudīt skandināvu mūsdienu tautas mūzikas ansambļa "Groupa" sniegumu. Katrs ansambļa mūziķis ir augstas raudzes profesionālis, un zinātāji par viņiem saka, ka "grupa ir sava svara vērta zeltā".

No 25.jūlija par festivāla mājvietu kļūs Sigulda, kur norisināsies festivāla radošās nometnes pasākumi, meistarklases un koncerti. Plkst. 12 koncertzālē "Baltais flīģelis" uz bezmaksas meistarklasēm etnomūzikā, džezā un kompozīcijā aicinās "Groupa" mūziķi. Plkst. 15 notiks ebru - senas persiešu mākslas - prezentācija, bet plkst. 15.30 - ebru mākslas praktiskās nodarbības interesentiem. Plkst. 18 interesenti aicināti uz gongu meditāciju.

26.jūlijā plkst. 11 Siguldas Jaunās pils dārzā uz bezmaksas vokāli instrumentālu programmu "Saules dziesmas" aicinās ansamblis "Vecpilsētas dziedātāji". Plkst. 13 koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks filosofijas zinātņu maģistra Valda Svirska lekcija "Iekšējās pasaules apvāršņi mūzikā un meditācijā". Plkst. 15 tai sekos arhitekta Kaspara Rikarda lekcija "Sakrālā ģeometrija", bet plkst. 17 - mākslinieka Jura Toropina gleznu izstādes atklāšana.

26.jūlijā plkst. 18 koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks mūzikas un dejas performance "Somu laikmetīgā mūzika un deja", kurā piedalās kanteles spēlētājs no Somijas Timo Vēnenens un dejotāja Peivi Jervinena. Dueta "Duo Mitrej" programmas uzmanības centrā ir deja apvienojumā ar mūzikas izpildījumu - horeogrāfa un mūziķa iekšējās pasaules meklējumi.

28.jūlijā plkst. 19 Ventspils teātra nama "Jūras vārti" Jaunajā zālē skanēs Laimas Jansones (kokle) un Sauļus Petreikis (pūšaminstrumenti) koncerts, kas apvienos tradicionālo un mūsdienu mūziku. Laima Jansone un Sauļus Petreikis radošā sadarbībā satiksies pirmo reizi, piedaloties Mārtiņam Miļevskim (sitaminstrumenti) un instrumentālai grupai.

Festivāla noslēguma koncerts "Baltu un persiešu etno mūzika" izskanēs 29.jūlijā plkst. 19 Siguldā, koncertzālē "Baltais flīģelis". Tajā piedalīsies dažādu valstu mākslinieki. Gadsimtiem seno baltu un sūfiju mūziku atskaņos Sauļus Petreikis (Lietuva), Laima Jansone (Latvija), Hamidreza Rahbaralams (Irāna), Mārtiņš Miļevskis (Latvija) un instrumentālā grupa. Uzvedumu papildinās turku dejotājs un horeogrāfs Alpers Akčajs un irāniešu kaligrāfijas mākslas vizualizācijas.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" notiek kopš 2002.gada, aicinot pievērsties iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt dabiski mītošo garīgumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti