Zane Zlemeša – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Zane Zlemeša par ilustrācijām Valda Grenkova dzejolim “Negantā muša” (BIKIBUKS Nr.65. Liels un mazs) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

Zane Zlemeša glezno, zīmē, veido grafikas dažādās tehnikās un ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūru. Zanes detalizētajā rokrakstā veidotajos stāstos meistarīgi iezīmēti smalki noslēpumi un domu paradoksi, viņas komiksi bieži tiek publicēti komiksu antoloģijā kuš!, kā arī citos starptautiskos izdevumos. Viņa piedalījusies grupu izstādēs Eiropā un Japānā, ieguvusi galvenās balvas "KoMASK 2012" zīmēšanas konkursā „Cilvēka figūra” Beļģijā un Latvijas Komiksu konkursā 2014 „Ķermeņa fabrika", izstādījusi savus darbus Kalnciema ielas galerijā.

Valda Grenkova dzejolis par mušu, kas cenšas sabojāt Jurīša zīmējumu, kamēr dzēšot lapā parādās caurums, ir viens no dzejoļiem, kurus no bērnības atceras tagadējo mazuļu vecmāmiņas. Ilustrāciju stils gan atšķiras no toreiz redzētā - māksliniece nevēro Jurīti no malas, viņa iesaista mūs bilžu grāmatas notikumā tā, it kā lasītāji paši būtu tie, kas zīmē, cīnoties ar neganto mušu. Un šajā procesā ir kaut kas ļoti pazīstams:  mazie bērni nezīmē “uz rezultātu”- viņiem zīmēšana ir process, spēle, kurā bieži vien zīmējums klājas kārtu kārtām, veidojot tikai pašam zīmētājam zināmu notikumu gaitu un loģiku, kas vecāku acīm paslēpta nesaprotamā švīkojumā.

Šķiet, Baltvilka balvas žūrijas dalībniece Dace Bargā tieši par šo grāmatā radīto dabisko rotaļas situāciju saka: “Autores rotaļīgie zīmējumi patiesi aizrauj bērnus.” Savukārt lielāki bērni, pārvarot grūtības, cenšas attīstīt savu zīmēšanas prasmi, izteikt sevi.

Baltvilka balvas žūrijas vērtējumu formulē kultūras žurnāliste Santa Remere, kura saskata mazajā bilžu grāmatiņā svarīgu mākslas jautājumu:  “Ilustrācijās Valda Grenkova dzejolim „Negantā muša” māksliniece sniedz personisku ieskatu sava aroda radošajās neveiksmēs, velkot paralēles starp ilustratora nepateicīgo darbu un bērnu mācīšanās procesa pārbaudījumiem un grumbuļiem. Viņas drosmīgais jaukto tehniku un izteiksmes līdzekļu izmantojums parāda, kā, apzinoties savu stilu, sašvīkātais, klekšainais un it kā neglītais pārtop gaumīgā un estētiski saskanīgā attēlā. Tā ir iedrošinoša pirmā mācību stunda visiem, kas savas grāmatiņas vēl tikai gatavos.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti