Kultūras ziņas

Lieldienu pasijas Rīgas Domā

Kultūras ziņas

Filma par redzi zaudējušu optimistu

Neiburgas un Eglīša darbs gatavs Venēcijas biennālei

Pirms došanās uz Venēcijas biennāli izrāda Latvijas paviljonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) 2. aprīlī kopā ar Katrīnu Neiburgu, Andri Eglīti un kuratoru Kasparu Vanagu klātienē atklāja 56. Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljonu „Armpit”, kas veltīts pašdarbniekiem ar zelta rokām, kuri savās garāžās nododas jaunradei un eksperimentiem, nepretendējot uz augstās mākslas statusu.

Vairāk nekā 80m² plašās multimediālās instalācijas sarežģīto konstrukciju dēļ tā vispirms uzbūvēta Latvijā. Lai arī mākslinieki uzsver, ka „Armpit” būvniecība noslēgsies Venēcijā un šodien redzamais darbs nav pilnībā pabeigts, tas rada priekšstatu par to, ko no 9. maija – 22. novembrim redzēs starptautiskais biennāles skatītājs Venēcijā.

 “"Armpit" ir tēlnieciski veidota būvju sistēma, kas caurausta ar videostāsta fragmentiem. Par tā iedvesmu un estētisko atsauci kalpo videoformātā fiksētas sarunas ar vīriešiem, kuri brīvo laiku pavada savam vaļaspriekam iekārtotās darbnīcās un radošā nošķirtībā. Izdevība ielūkoties privātās dzīves telpā mudinājusi māksliniekus izmantot garāžās dokumentēto vidi, lai Venēcijas izstādei veidotu šī savdabīgā mikrokosmosa “atlējumu”," stāsta Latvijas paviljona kurators Kaspars Vanags. "Darbnīcas dunu mākslas darbā veido muzikāla kompozīcija, ko radījuši mūziķi Andris Indāns un Shipsi (Jānis Šipkēvics), sadarbojoties ar Rīgas Doma skolas zēnu kori un vīru kori “Gaudeamus”.”

"Tā nav ierasta tradīcija māksliniekiem rādīt savu ieceri vēl pirms paviljona atklāšanas Venēcijā, tomēr mums bija svarīgi Latvijas sabiedrībai pirmajai ļaut ielūkoties darbā, ar ko būsim pārstāvēti nozīmīgākajā pasaules mākslas notikumā,” norāda projekta īstenotāja LMC vadītāja Solvita Krese.

"Armpit" komandā iesaistījušies arī citi starptautiski un Latvijā augsti novērtēti profesionāļi – arhitekts Austris Mailītis un grafiskā dizaina autors Edgars Zvirgzdiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti