Dienas ziņas

KNAB vadītāja amatam 10 pretendentu

Dienas ziņas

Cēsīs remontē bīstamās skolu ēkas

Pasniegtas J.Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā

Pīgožņa balvu ainavu glezniecībā ieguvusi Silva Linarte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

17.septembrī Preiļos pasniegta Jāzepa Pīgožņa balva "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā." Jāņa Strupuļa veidoto apzeltītu sudraba  medaļu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro apmērā saņēmusi māksliniece Silva Linarte ar darbu “Marts”.

"Marts ir tāds pārdomu mēnesis, gaidu mēnesis," saka Linarte. "Būs pavasaris, visiem ziema apnikusi. Nav viņš košs, nav viņš krāsains (..) Viņš ir mazliet skumjš mēnesis, gaidot to pavasari. Tajā darbiņā tā arī ir," par savu darbu stāsta Linarte.

"Tāda ārkārtīgi liela patiesības izjūta," pauž mākslas zinātniece un žūrijas komisijas locekle Ingrīda Burāne. "Mēs novērtējam to. Plus profesionālā varēšana (..) Arī plenērā tas, ko Silva Linarte ir izdarījusi plenēra laikā un viņas 6-7 darbiņi ir šonedēļ tapuši, nelieli, bet ļoti pārliecinoši un spēcīgi tieši tādā piepildījuma ziņā, cilvēciskā, profesionālā piepildījuma ziņā," norādīja Burāne.

Lai gan Latvijas mākslā ir spēcīgas ainavas glezniecības tradīcijas, ko pārstāvēja vairums vecmeistaru, Pīgožņa balva ir vienīgā, kas veltīta tieši šī mākslas žanra novērtēšanai. Tā veicinājusi ainavas nozīmes atdzimšanu Latvijas glezniecībā. "Šī medaļa ir stimuls, lai varētu mākslinieki radīt jaunus darbus un apliecinātu šīs fantastiskākās zemes uz pasaules (..) Un mēs to mīlēsim tā kā to mīlēja Jāzeps Pīgoznis," norādīja mākslinieks un žūrijas komisijas loceklis Jānis Anmanis.

Jau vēstīts, ka šīgada balvai bija izvirzīti trīs darbi, kuru autores ir mākslinieces Vēsma Ušpele, Alise Mediņa, un Silva Linarte.

Šonedēļ, Jāzepa Pīgožņa dzimšanas dienas nedēļā, Preiļos norisinājās arī otrais Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktais mākslinieku plenērs. Plenērā piedalījās 16 mākslinieki, tajā skaitā balvas nominanti.

Pēc kinorežisora Jāņa Streiča ierosinājuma šogad Jāzepa Pīgožņa dzimšanas dienu katrs mākslinieks pavadīja, gleznojot kopā ar kādu no Preiļu mūzikas un mākslas skolas jaunajiem talantiem, sniedzot ieskatu glezniecības noslēpumos.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā, kā arī Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē līdz pat 12.novembrim būs aplūkojami konkursam pieteikto 62 mākslinieku 82 darbi.

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā dibināta 2015. gadā, sadarbojoties Preiļu novada pašvaldībai, Rīgas domei un Latvijā pazīstamiem māksliniekiem. Balvas mērķis ir turpināt attīstīt un popularizēt Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi. Balvu plānots piešķirt katru gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti