Kultūras ziņas

Krievijas komiķis Hazanovs mīlas traģikomēdijā Rīgā

Kultūras ziņas

Koris "Latvija" sajūsmina klausītājus Ņujorkā

Latvijas kultūru popularizē Ņujorkā

Ņujorkā Ditas Lūses personizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ņujorkā sākusies Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programma. Īpaši pamanāma ir latviešu vizuālā māksla. 8. aprīlī galerijā “Artifact” Manhetenā atklāta mākslinieces Ditas Lūses personālizstāde.

Manhetenā ir 700 mākslas galeriju, tomēr Latvijas māksla te tiek izstādīta reti, latviešu mākslinieku izstādes ir vairāk laimīgs izņēmums un veiksmes stāsts.

„Mēs šobrīd atrodamies ļoti īpašā Manhetenas vietā, kuru dēvē par Lejas Īstsaidu, tā ir viens no pašām pievilcīgākajiem mākslas rajoniem Ņujorkā. Šeit savu dzīvi sāka pirmie imigranti, kuri ieradās Ņujorkā,” stāsta galerijas īpašnieks Seržs Gregorjans.

Ditas Lūses eļļas tehnikā veidotajiem darbiem piemīt neparasts vieglums un  mazliet provokatīva tēma – dzīvības trauslums un fatālisms. Māksliniece Latvijā izstādēs piedalās kopš 90. gadu vidus, pēc studijām Latvijas Mākslas akadēmijā izglītību papildinājusi arī ASV,  šī ir viņas pirmā izstāde Amerikā.

„Mani ļoti uzrunā rentgenu tēma, tā mirklīgā gaisma, vienreizējā iespēja ieskatīties zem virspusējā,” teic māksliniece Dita Lūse, „ieraudzīt to īslaicīgumu un - varbūt tas kādam nepatiks - saskatīt mirstīgumu un tajā pašā laikā skaistumu, kas tur apakšā."   

„Mēs daļēji nodarbojamies ar izglītošanu – rādām apmeklētājiem dažādus māksliniekus no dažādām pasaules valstīm,” turpina Gregorjans. „Domāju, ka tas ir arī ļoti noderīgi Latvijai, jo cilvēki jautās: “No kurienes ir šī māksliniece?” Atbilde būs: “No Latvijas." Tad būs interesanti pavērot viņu reakciju.”

Iepriekšējos darbos māksliniece apspēlējusi embriju, nedzimušu bērnu tēmu, meklējot gan formu skaistumu, gan dziļāku eksistenciālu saturu. Ditas Lūses izstādē “Gaismas mirklis” ir iekļauti 10 Latvijā vēl neizrādīti darbi.

Galerija „Artefact” Ņujorkā konceptuāli izstāda Eiropas mākslinieku darbus; līdzās Ditas Lūses gleznām šeit  izvietotas vācu, zviedru, franču mākslinieku izstādes. Izstādes atklāšanu apmeklēja gan mākslinieces ģimene no Latvijas, gan amerikāņu mākslas pazinēji.

„Ņujorkai šī māksla ir diezgan jauna, neparasta; neatceros neko līdzīgu redzējis,” atzīst mākslinieks Ričards Veiners. „Arī jautājumi par krāsu izmantojumu tādā vai citādā vietā rada ļoti intriģējošus jautājumus.”

„Šī ir noslēpumaina un, manā skatījumā, unikāla māksla. Mani interesē viņas izvēle krāsu lietojumā un kompozīcijā. Ko viņa izvēlas parādīt un ko – apslēpt,” stāsta mākslas kurators Līams Deiviss.

Mazliet mulsinošais faktūru skaistums satraucis amerikāņus, bet nesen Ditas Lūses  darbi atlasīti izstādei Taivānas mesē, kas sāksies jau pēc mēneša. Ņujorkas galerijā viņas māksla būs skatāma līdz 26. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti