Notiks «NSRD» performances «Dr. Enesera Binokulāro deju kursi» rekonstrukcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien, 28. martā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā (Kandavas iela 2) notiks leģendārās Nebijušo sajūtu restaurācijas darbnīcas (NSRD) performances „Dr. Enesera Binokulāro deju kursi” rekonstrukcija, ko Hardija Lediņa gada ietvaros organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LMC).

Dienas pirmajā daļā paredzētas radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, ko noslēgs četras deju kursu nodarbības un video performance. No 21. marta līdz 7. aprīlim Botāniskā dārza Palmu mājas foajē būs aplūkojama performancei veltīta izstāde „Austrumacs-Rietumacs”.

„Šobrīd mūs interesē acu dejas, kuras dejo pasaule sekunžu, minūšu, stundu,
diennakšu, mēness fāžu, paisumu un bēgumu, gadalaiku, saulgriežu ritmā.
“Acu dejas” - tas ir improvizēts uzvedums daudzām acīm.
Visām acīm - Nebijušu sajūtu restaurēšana – tātad nekas jauns, un tomēr katram atklājums.
Mēs uzskatām, ka būtiski ir atbildēt uz jautājumu – ko es vēlos, nevis – kas man trūkst. Mēs negribam jums mācīt kaut ko, kas jums trūkst.
Mēs tikai norādām uz aptuveno:
elpojot,
dejojot acu dejas,
rītausmā vēcinot zaru,
ejot uz Bolderāju.”

(NSRD, 1987)

 

"NSRD" veidotie “Dr. Enesera binokulāro deju kursi” pirmo reizi tika pasniegti Jaunatnes preses svētkos Mežaparka estrādē 1986. gadā. 1987. gadā performance tika nofilmēta Salaspils Botāniskā dārza Palmu mājā, kur Juris Boiko, binokulāro deju idejas un teorijas autors, strādāja par mākslinieku–noformētāju.

Doktors Enesers, par kuru savulaik iesaukts Juris Boiko, ir izdomāts tēls, acu deju skolotājs, kura vārds radies no NSRD saīsinājuma.

“Dr. Enesers pārstāv acu dejošanas jaunāko – postmoderno virzienu un prezentē acu deju kā sakārtotu pasaules skatījumu, kas pakļauts noteiktam ritmam un pozīcijām. Tas ir sapnis par jauna līmeņa cilvēku savstarpējo saskarsmi. Varbūt pat nepieskaroties. Tikai sajūtot sava partnera skropstu vēdas. Divatā. Bezvēja apstākļos.” (no Jura Boiko video darba)

Dr. Enesera binokulāro deju kursi attīstījās līdz ar Aptuvenās mākslas ideju. Pēc performances Botāniskajā dārzā, Mākslas dienu ietvaros Zinību namā (tagad - Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē) notika 1. Aptuvenās mākslas izstāde, kurā tika prezentētas arī binokulāro deju nodarbības. Dejas pauda aicinājumu tuvoties kontemplatīvam dzīves ritmam, saplūst ar pasauli caur centra neaso fokusu, caur aptuvenības izplūdušajām robežām. Performances laikā šis rituāls tika novests līdz mākslinieciskai darbībai, tās tehniskajā realizācijā iesaistot gan Videocentra, gan Latvijas Valsts universitātes (LVU) skolas informātikas laboratorijas papildspēkus. Binokulāro deju kursu performancē tika izmantoti īpaši tērpi un aksesuāri – arhitekti Imants Žodžiks kopā ar Aigaru Sparānu izgatavoja speciālus saulesbriļļu modeļus Binokulāro deju iesācējiem, lai novērstu līdzsvara traucējumus pirmajās deju minūtēs: "Trolejbusa galapunkts", "Zibens un Pērkons", "Agaves uz Sarkanās jūras fona" un "Brilles ar horizontu" (pēdējās paredzētas tiem, kas ‘’atrāvušies no grēcīgās zemes, bet gribētu nolaisties atpakaļ, turklāt uz abām kājām’’, kā skaidroja Imants Žodžiks).

LMC organizēto performances “Dr. Enesera Binokulāro deju kursi” rekonstrukciju no pulksten 14 līdz 16.30 Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza lektorijā iesāks radošās darbnīcas, kas paredzētas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tās rosinās doties nebijušu sajūtu meklējumos, apgūstot ķirbju sēšanu, celošana, pīšanu un vīšanu, sapņu ķeršanu, kā arī skaņu radīšanas instrumentu gatavošanu.

No pulksten 16 līdz 18.30 LMC aicina piedalīties performances tērpu gatavošanas darbnīcā, kas norisināsies Palmu mājā. Pulksten 17.00, 17.30, 18 un 18.30 notiks Dr. Enesera Binokulāro deju kursu nodarbības, ko vadīs Roberts Gobziņš – ikviens interesents var apmeklēt nodarbības bez iepriekšējām priekšzināšanām acu dejās. Performances dalībnieki būs tērpti mākslinieces Gundegas Evelones veidotajā tērpu kolekcijā „Trachycarpus binocularis” – māksliniece skaidro, ka “tā tapusi iedvesmojoties no pirmās Binokulāro deju performances mistiskākā un noslēpumainākā simbola  -„Trachycarpus” ģints palmas lapas. Tā ik pa brīdim parādās un atkal nemanāmi aizplīvo vienīgajā deju videoklipā, tā arī līdz galam neatklājot savu patieso nozīmi. „Trachycarpus binocularis” tērpi ir skulpturāli objekti, kuros vērotājs atpazīs militāru simboliku un kamuflāžu, bet paslēpties nebūs iespējams. Tas, kam būtu jāsaplūst ar tropu biezokni un jāapslēpj džungļu partizāni, šoreiz žilbinās un izcels binokulāros  dejotājus uz zaļo palmu fona.”

Deju kursu noslēgumā no pulksten 19 līdz 20 būs skatāma Tehniskās jaunrades nama “Annas 2” audiovizuālās performances studijas audzēkņu projektu spēle “Déjà vu”. Iedvesmojoties no NSRD mūzikas un video darbiem, studijas audzēkņi mākslinieces Lindas Konones vadībā ir izveidojuši savus videoprojektus.

Nedēļu pirms performances rekonstrukcijas LU Botāniskā dārza Palmu mājas foajē tiks atklāta Binokulārajām dejām veltīta izstāde “Austrumacs-Rietumacs”, ko veido Māra Žeikare un Diāna Popova. Tajā būs aplūkojami video un foto materiāli no “Dr. Enesera Binokulāro deju kursu” performancēm dažādos laikos un vietās. Izstādes iekārtojumu veido mākslinieki Gundega Evelone un Andris Landaus. Izstāde būs skatāma no 21. marta līdz 7. aprīlim, katru dienu no pulksten 10 līdz 16.30 martā un no pulksten 9 līdz 19 aprīlī.

Ieeja izstādē “Austrumacs-Rietumacs” un performances “Dr. Enesera Binokulāro deju kursi” rekonstrukcijas pasākumos ar LU Botāniskā dārza biļetēm. 

Pasākumu Hardija Lediņa gada ietvaros organizē LMC, programmas kuratores – Solvita Krese un Diāna Popova. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti