MVT Vasaras mājas noslēgums - «Mākslas stacijā Dubulti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

16. oktobrī “Mākslas stacijā Dubulti” Jūrmalā tiks atklāta grupas izstāde „#Džemma90 – MVT Vasaras Mājas noslēgums”. Tā apkopos šīs vasaras garumā fonda “Mākslai vajag telpu”  (MVT) Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38 skatāmo personālizstāžu sēriju, kuru veidoja septiņu latviešu mākslinieku darbi. Izstādes atklāšanas ietvaros tiks prezentēts arī projektam veltītais katalogs.

Izstāžu cikla galvenā varone bija latviešu māksliniece – gleznotāja Džemma Skulme, kurai šogad aprit 90 gadu. Šī notikuma ietvaros Džemmas daiļrade kalpoja kā izejas punkts, kā katalizators eksperimentālu mākslas darbu tapšanai, rodot jaunus komunikācijas mehānismus, koncentrējoties uz mākslu kā leģitīmu saziņas līdzekli nevis klišejisku pārstāstu.

Septiņi mākslinieki – Arnis Balčus, Darja Meļņikova, Raitis Hrolovičs, Paula Zariņa, Krista Dzudzilo, Kristians Brekte un Indriķis Ģelzis vasaras garumā centās atklāt veidus, kādos uztverama lokālās mākslas ainā nozīmīgāko personību un viņu darbu ietekme un dzīvotspēja caur paaudzēm.

Izstāžu sērijas autorus un tās galveno varoni Džemmu Skulmi šķir pusgadsimts, tomēr viņus interesējošo tēmu lokā iespējams vilkt tiešas paralēles. Cilvēka un mākslas nacionalitātes jautājums, paša mākslas procesa un mākslinieka personas būtība, kā arī izteiksmes līdzekļu nozīme arvien nodarbina mākslinieku prātus, un ir interesanti vērot tā rezultātā tapušo pārdomu līkni.

Katrs no autoriem projekta ietvaros ir būvējis savu personisku dialogu un meklējis veidus, kādos interpretēt kanoniskajā Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā un attiecībā pret savu līdzšinējo radošo darbību.

Izstādes atklāšanas neoficiālā daļa turpināsies pasākuma “Absolut Nights” (Zundas dārzs, Ūdens iela 2) ietvaros, kur nepieradinātā lielpilsētas vidē tiks “servēts” svaigs un laikmetīgs mākslinieciskais saturs.

Jau no plkst. 21 “Absolut Nights” apmeklētājus sagaidīs speciāli pasākumam radīta modes mākslinieku MAREUNROLS mākslas instalācija, labi slēpts Latvijas mūzikas jaunums un visbeidzot kolorīts muzikālais priekšnesums no Parīzes mākslinieka KIDDY SMILE.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti