Kultūras ziņas

Filmā dokumentē basketbolkomandu VEF

Kultūras ziņas

Latviešu tautas dziesmas "ElektroFolk" versijā

Mūžībā aizgājis mākslinieks Jāzeps Pīgoznis

Mūžībā aizgājis mākslinieks Jāzeps Pīgoznis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

 

28.maijā mūžībā aizgājis pazīstamais latviešu mākslinieks Jāzeps Pīgoznis. Šī gada septembrī viņš būtu svinējis savu astoņdesmito jubileju.

Jāzeps Pīgoznis ir pazīstams kā gleznotājs, grāmatu ilustrāciju autors un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors. Lielu sava mūža daļu viņš darbojies Latvijas Mākslinieku savienības valdē un vadījis Gleznotāju sekciju. Pīgoznis bija Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, un 2011.gadā viņam tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Jāzepa Pīgožņa pēdējā gleznu izstāde pašlaik skatāma Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Pīgožņa māksla ir piepildīta ar sirsnību, mīlestību pret cilvēkiem, dabu un Latviju, saka Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, mākslas doktors Ojārs Spārītis.

Viņa gleznās dzīva ir Latvijas gadalaiku poēzija. Tā ir Latgales ainava, Rīgas un Rīgas nomaļu ainava, tās ir daudzas citas Latvijas vietas, kuras viņš ir apdzejojis kā vārda un krāsas mākslinieks, kā liriķis. Viņā dzīvoja tāda skaidrības, tīrības, neviltotības un sirdsšķīstības izjūta. Ar to viņš piegāja gan saulei, gan zilām debesīm, gan krāsām, un to viņš mācēja pārcelt uz audekla," par mākslinieka rokrakstu stāsta Ojārs Spārītis.

"Šajā nelielā auguma vīriņā mājoja ārkārtīga vitalitāte. Vecāka gadagājuma cilvēki atcerēsies, ka viņš ilgus gadus bija Latvijas Mākslinieku savienības vadošos amatos un rīkoja Mākslas dienas un aicināja māksliniekus izpausties visdažādākajos veidos. Ar šo mākslinieku dzīvotgribu un radītgribu viņš piepildīja visus Latvijas nostūrus, pilsētas un izstāžu zāles. Tieši tāpat kā viņš pats dega par mākslu un tās ideāliem, viņš vilka šajā mākslas pasaulē ikvienu citu, arī varbūt tos māksliniekus, kuri paši par sevi neprata tik labi pastāvēt. Viņš jundīja un virzīja katru talantu uz attīstību un neliedza padomu nevienam, kurš pie viņa vērsās ar kādu profesionālu jautājumu vai nezināšanu. Viņā dzīvoja viens ārkārtīgi godīgs, sirsnīgs un patiess cilvēks, kuram varbūt kādreiz mūžā par savu naivumu, atklātību un sirdsšķīstību ir bijis jācieš. Bet viņš stāvēja tam pāri. Viņš bija ārkārtīgi cildens cilvēks," par mākslinieku Jāzepu Pīgozni teic Ojārs Spārītis.

Pīgožņa vitālās personības un apaļvaidzīgo, ar tautiski seksapīlu apveltīto personāžu saknes ir Latgalē - Pīgoznis dzimis Rēzeknes novada Odumānu sādžā. Pīgoznis savos darbos atļaujas būt gan nerātns, gan sentimentāls, bet vienmēr viņš ir dziļi latvisks mākslainieks.

Ievērojamu mūža daļu Pīgoznis darbojies kā studentu mīlēts pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā, bet Latvijas Mākslinieku savienībā vadījis Gleznotāju sekciju. Pīgoznis arī filmējies novadnieka Jāņa Streiča filmās "Likteņdzirnas" un "Rūdolfa mantojums".

Māksliniekam ir bijušas vairāk nekā 25 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs, saņemti vairāk nekā 20 apbalvojumi starptautiskās mākslas izstādēs, kā arī piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Kā iepriekš vēstīts, līdz 8.jūnijam Rīgas Svētā Pētera baznīcā skatāma novadnieku Jāzepa Pīgožņa, Jāņa Streiča un Gundegas Rancānes darbu izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti