Mūkusalas mākslas salonā skatāma Purvīša balvas laureātu un Pauļa Liepas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 12.februāra līdz 28.martam Mūkusalas mākslas salonā Rīgā būs skatāmas divas izstādes. Izstāde "Ikdienība" aicina atskatīties uz iepriekšējo gadu Purvīša balvas laureātu Katrīnas Neiburgas, Kristapa Ģelža un Andra Eglīša darbiem. Paralēli skatāma Pauļa Liepas personālizstāde "Troksnis".

Abas izstādes vieno pievēršanās ikdienas norisēm. Ierastas lietas, rituāli un nodarbes, kuras veido lielāko daļu mūsu dzīves, bet nereti tiek uztvertas kā pašsaprotamas un tādēļ nevērtīgas vai neievērojamas, izstādēs tiek izceltas kā indivīdu veidojošas pamatstruktūras.

Izstāde "Ikdienība" ir iepriekšējo gadu "Purvīša balvas" laureātu darbu skate no Mūkusalas mākslas salona kolekcijas. Katrīna Neiburga (2009.gada laureāte) videodarbā "Topoloģija Nr. 29" (2007) fiksē pamesta dzīvokļa interjeru, kurā ar atrastu fotogrāfiju palīdzību inscenē tā iemītnieku dzīves norises. Andris Eglītis (2013.gada laureāts) gleznās no sērijas "Dzīves apstākļi" (2010) kā dienasgrāmatā fiksē skatus no savas un sev tuvo cilvēku ikdienas, spējot tajos ietvert sakrālas intonācijas. Kristapa Ģelža (2011.gada laureāts) darbus caurauž sociālkritiskas un politiskas intonācijas. Viņa plēves gleznās parādās rutīnas māktas latvisko identitāti formējošas vizuālas zīmes, bet videodarbs "Nekā personīga" (2001) iezīmē spriegumu starp privāto un publisko.

Pauļa Liepas jaunāko darbu izstāde "Troksnis" ir trešā autora izstāde salona telpās pēdējo četru gadu laikā. Tajā mākslinieks turpina iepriekš uzsākto darbu pie tēmas "Projekts "Dzīve"". Atsaucoties uz fotogrāfu sarunvalodā lietoto "trokšņa" jēdzienu, kas apzīmē nekvalitatīva digitālā attēla pikseļu krāsu jūkli, Paulis Liepa uz vairākos slāņos līmētām un dažādiem nospiedumiem klātām papīra sloksnēm autortehnikā fiksē apkārt esošu lietu fragmentus.

Līdz ar izstādi izdevniecības "Neputns" sērijā "Studijas bibliotēka" iznāk Līgas Lindenbaumas grāmata "Paulis Liepa". Tajā sekots mākslinieka radošajai darbībai un vilktas paralēles starp viņa darbnīcu un grafikās atainoto priekšmetisko pasauli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti