Kultūras ziņas

Lidojums dejā un mūzikā baletā "Vārna"

Kultūras ziņas

Izdots pirmais žurnāla Satori numurs

Kristiana Brektes "Nāves smaka"

Mākslinieks Kristians Brekte par «nāvīšu tēmu» atklājis izstādi «Arsenāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē “Arsenāls” ceturtdien, 1.decembrī, atklāj Kristiana Brektes izstādi ar tādu pašu nosaukumu - ''Arsenāls''. Mākslinieks to radījis, pievēršoties ne tikai militārajai tematikai un arsenāla dramatiskajiem aspektiem, bet arī rūpīgi pārdomājot, kā viņa darbi iekļausies kādreizējā armijas noliktavā.

Kristiana Brektes jaunāko mākslas ieroču, drosmes un baiļu pārvarēšanas arsenāls bijušajās armijas kazarmās – izstāde “Arsenāls” ''Arsenālā'', pat ar Brektes nāves smaku.

„Nāvīšu tēma... Man jau viņa visu laiku ir kaut kur, man tie darbi visi ir par to nāvīti. Viņa vienmēr ir blakus, nekur nepazūd.

Kāpēc tur jābaidās, tu taču negribētu dzīvot mūžīgi, tas taču garlaicīgi.

Tik, cik tev laiks ir dots, tik ir, un pa to attiecīgi cilvēkam jāizdomā, vai viņš grib ko darīt vai negrib,” uzskata māklsinieks.

Brektem patīk eksperimentēt ar jauniem materiāliem un tehnikām un pašrocīgi izgatavot lietas. Izstādei atrastas senas kareivju fotogrāfijas antikvariātos un tirdziņos, benzīntvertnes auto kapsētās. Izjusta Nāves salas atmosfēra, kur uzņemta analogā fotogrāfija ar nomaskējušos autoru, pašrocīgi no porcelāna  izgatavotas miroņgalvas un radītas sietspiedes ar skolēnu attēliem, kuri apmierināti met ugunskurā grāmatas. Bet pats negaidītākais veikums šogad - pašspēlējošas kokles izgatavošana, sacerot īpaši izstādei radītu skaņas partitūru.

 „Kalevipoegs taču arī pats taisīja no dēmona žokļa un jaunavas matiem kokli, man taču arī pašam jāuztaisa, jo viņš pats taisīja!” piebilst Brekte.

Izstāžu zālē „Arsenāls” kādreiz bijusi armijas noliktava un foajē zāle kalpojusi parādes vajadzībām. Pēc Otrā pasaules kara telpa bijusi nolaista, tomēr laika gaitā tā kļuvusi par daļu no mākslas tempļa, stāsta izstādes kuratore, mākslas zinātniece Elīna Sproģe: „Šeit ir arī mākslas darbu krātuve, un tas Kristianam šķita interesanti, ka te vācieši gājuši cauri, krievi gājuši cauri. Līdz ar to gribējās, lai visi darbi kļūst par vienotu instalāciju, kas pakārtoti vienai tēmai.”

Nerātni jauneklīgais gots, allaž mākslā provocējošais scenogrāfs un gleznotājs Kristians Brekte ir arī Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors, viņš jau vairākus gadus māca gleznošanu topošajiem gleznotājiem, scenogrāfiem  un vides dizaineriem.

„Šī izstāde nav par maniem senčiem, šitais vairāk par to, ka es atrodu kaut ko un, mazliet no sevis norobežojot, nestāstu stāstu par sevi, bet par formu, kas vispār ir vārdiņš „Arsenāls” vai tas saistās ar kaut kādām šausmām vai nesaistās,” uzsver Brekte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti