Madonā atklās franču mākslinieka Bernāra Sordē gleznu un instalāciju izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien, 25.jūlijā, plkst. 14 Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta franču domātāja un mākslinieka Bernāra Sordē gleznu, instalāciju un akvareļu izstāde "Transcendence".

"Transcendence" ir trešā Bernāra Sordē darbu personālizstāde Latvijā. To veido 14 lielformāta mākslas darbi, kas uzskatāmi par idejisku turpinājumu 2013.gadā Talsu novada muzejā notikušajai izstādei "Introrevolūcija" un tajā izstādītajiem septiņiem lielformāta triptihiem.

14 gleznas un instalācijas vedina uz domām par līdzību ar 14 Krusta ceļa pieturvietām. Tajās attēlota cilvēka "iekšējā revolūcija", kas ved uz dziļām pārmaiņām. Pirmajos septiņos triptihos, kas bija apskatāmi Talsu novada muzejā, atklājās cilvēka vājības un trūkumi - bailes no svešinieka, atsvešināšanās no dabas. Turpmākajos darbos mākslinieks vēlējies vēstīt par cilvēka iespējām un spējām - mainīt pasauli, būt citādiem, atdzimt jaunā veidolā, noteikt pašiem savu dzīves ceļu. 

Izstādi noslēdzošais, četrpadsmitais, lielformāta darbs pauž mākslinieka domu par citādas pasaules iespējamību. "Tagadējā pasaule ved uz iznīcību, taču, ja mūs vada doma par citu pasauli, dzīves formas garīgumu, bailēm nav pamata," tā Bernārs Sordē, aicinot veidot "pasauli, kur nebūtu nedz "romiešu", nedz "līderu" un kur varētu iztikt arī bez "vienīgā glābēja"".

"Transcendence", mākslinieka skatījumā, mudina "pārsniegt robežas", "pacelties pāri", tiekties uz jaunu "pasaules garīgumu". "Transcedence" tāpēc, ka "izejas punkts [domāšanā] ir pasaule, nevis lokālais," tā Bernārs Sordē.

Līdzās Sordē gleznām, instalācijām un akvareļiem izstādē "Transcendence" apmeklētājus uz dialogu un pārdomām rosinās mūzika, dzeja un filma. Izstāde iecerēta kā saruna un domu apmaiņa ar Madonas un Madonas apkārtnes radošajām personībām - mūziķi Haraldu Sīmani, fotogrāfu Andreju Grantu, podniekiem Baibu un Eināru Dumpjiem.

Andrejs Grants piedāvās 12 fotogrāfijas no kolekcijas "Vaļā - ciet". Haralds Sīmanis radošo sadarbību ar Bernāru Sordē paudīs mūzikā no albuma "Es strauta malā slāpēs eju bojā", kurā skan viņa komponētā ērģeļmūzika ar franču dzejnieka Fransuā Vijona vārdiem Cecīlijas Dineres atdzejojumā. Madonas novada podnieki Baiba un Einārs Dumpji izstādīs darbus, kas tapuši, turpinot un attīstot Vidzemes podniecības tradīcijas, kā arī veidos daļu no Bernāra Sordē "Instalācijas XIII".

Izstādē apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvātas divas filmas, kas ļauj tuvāk iepazīt Sordē filosofiju un viņa uzskatus par sabiedrību, Eiropu un globalizāciju: 2012.gadā tapušo filmu "Kādu pasauli nodosim nākamībai?" ("Quel monde transmettre?", teksta autors - Bernārs Sordē, režisors - Arno Ferē, franču un angļu valodā) un 2004.gadā uzņemto Sordē videoportretu "En face" (koncepcija - Valda Podkalne, operators - Anatolijs Pjatkins, latviešu valodā).

Izstādes koncepciju palīdzējis izstrādāt Rūdolfs Bekičs.

Izstādes atklāšanā apmeklētāji varēs klausīties Haralda Sīmaņa mūziku mākslinieka izpildījumā, kā arī Liānas Langas dzeju no cikla "Peršas lielajam Nekam". Izstāde apskatāma līdz 13.septembrim

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti