Katrīna Avotiņa – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Katrīna Avotiņa par ilustrācijām Ievas Samauskas grāmatai  “Muša, kura gribēja būt lidmašīna” (Lauku Avīze) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Jaunaudze”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

Ar šo grāmatiņu iepazīsies bērni, kas piedalās “Bērnu žūrijā”, jaunākajā vecuma grupā (5-9 gadi) - šķiet, ka arī viņiem patīk skatīties uz lidmašīnām, kas paceļas un nolaižas, un iztēloties sevi lidojumā. Grāmatā attēlotā Muša ir apveltīta ar spēcīgu raksturu - Muša nezaudē interesi par lidmašīnām un lidošanu arī pēc šokējošā atklājuma, ka lielās, varenās lidmašīnas nav mūžīgas, ka tās mēdz arī nokrist un salūzt gabalos. Ar spilgtumu un drosmi apveltītas arī grāmatas ilustrācijas.

Gleznotāja Katrīna Avotiņa ir Latvijas Mākslas akadēmijas un profesoru Alekseja Naumova un Kristapa Zariņa audzēkne, turklāt pieder spēcīgai gleznotāju dzimtai ar krāšņiem, individuāliem rokrakstiem (māte Ilze Avotiņa un māsa Kristīne Luīze Avotiņa). Katrīnas dalība izstādēs aizsākusies 16 gadu vecumā. Kopš 1993. gada sekojušas daudzas izstādes ASV, Lielbritānijā un Latvijā, un veiksmīga piedalīšanās starptautiskos mākslas konkursos. Stāstot par savām autoritātēm un radošo attīstību, māksliniece uzsver simpātijas pret Vīni un tās ekstravaganto klasiķi Hundertvaseru, kā arī Matisa, Monē, Klimta un Pikaso darbu studijas. Par savu dzīvesvietu māksliniece šobrīd izvēlējusies Anglijas pilsētu Līdsu. 

Baltvilka balvas žūrijas viedokli par Katrīnas Avotiņas veikumu formulē kultūras žurnāliste Santa Remere: “Daudzu spilgtu un krāsainu ainavu autore, gleznotāja Katrīna Avotiņa debitē bērnu ilustrētās literatūras žanrā ar ilustrācijām vienmēr saulainajai pasaulei, kuru ikdienā virs mākoņiem skata lidmašīnu personāls. Māksliniece tiek galā ar izaicinājumu asociatīvi saistīt mazas mušas sapņus par profesionālu lidošanu, sīkus soļus pretī lielai apņēmībai un plašus apvāršņus ar cēliem mērķiem. Viņas savdabīgās, košās un asprātīgās ilustrācijas veido mākslinieciski kvalitatīvu koptēlu ar īpašu lidotāju cunftes piesitienu.”

Mākslinieks Juris Petraškevičs piebilst: “Grāmata ar intriģējošām, skaistām ilustrācijām, uz kurām ir patīkami skatīties. Rodas ziņkārība par mākslinieces tālāko attīstību.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti