Imants Vecozols izlolojis personālizstādi «Aiz parādes durvīm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pirmā stāva izstāžu zālē 7. septembrī plkst. 18 tiks atklāta izcilā gleznotāja, LMA emeritētā profesora Imanta Vecozola personālizstāde "Aiz parādes durvīm". Izstādes nosaukums ir mākslinieka īpaši izlolots, turklāt izstādei mākslinieks gatavojies vairākus gadus.

Izstādē tiks eksponēti vairāk nekā piecdesmit dažādos laikos tapuši mākslinieka darbi, un tā būs aplūkojama no 8. līdz 29. septembrim.

"Manuprāt, kompozīcija ir radošas domas, atziņu un jūtu pasaules organizēts, mākslas tēlos izteikts apvienojums, kas sasummē redzēto un pārdzīvoto. Personīgi mani glezniecībā sajūsmina realitāte un reālais, kā arī gaisma. Domāju, ka mana glezniecība nav nesaprotama vai pretencioza, tā neietver sarežģītus zemtekstus, metaforas vai alegorijas. Tomēr, ja ir kāds noslēpums pasaulē – tā ir gaisma," stāsta Imants Vecozols.

Profesora Imanta Vecozola radošā dzīve vairāk nekā pusgadsimtu ir saistīta ar Latvijas Mākslas akadēmiju, tamdēļ personālizstāde LMA aulā ir īpašs notikums, kuram mākslinieks gatavojās vairākus gadus.

Arī izstādes nosaukums "Aiz parādes durvīm" ir mākslinieka īpaši izlolots – tajā viņš ir uzsvēris vēlmi iepazīstināt ar savas daiļrades būtiskākajiem aspektiem, kā arī savu glezniecisko meklējumu saturu.

Izstādes darbi ir radīti dažādās glezniecības tehnikās un pārstāv vairākus glezniecības žanrus, sniedzot ieskatu Imanta Vecozola glezniecības pasaulē, iepazīstinot skatītāju ar gleznotāja meistarīgo kluso dabu poēziju, ainavu glezniecisko vēstījumu un figurālo kompozīciju dziļdomīgo vizuālo naratīvu.

1967. gadā Imants Vecozols sāka strādāt par Glezniecības katedras vecāko pasniedzēju, pirms tam septiņus gadus bija pedagogs Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. 1982. gadā Vecozols sāka vadīt Stājglezniecības meistardarbnīcu un 1989. gadā tika ievēlēts par profesoru.

2013.gada vasarā ar personālizstādi „Dažādi gadi divos stāvos” galerijā "Daugava" mākslinieks nosvinēja savu 80.jubileju.

LMA izstādē tiks eksponēti darbi no mākslinieka personiskās kolekcijas, kā arī darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti