Gundega Muzikante – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gundega Muzikante par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai “Eņģelīša ceļojums” un Pētera Brūvera dzejoļu krājumam “Grāmata Gundegai” (Zvaigzne ABC) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

“Grāmata Gundegai” šādu nosaukumu nav ieguvusi nejauši, tai ir savs, īpašs stāsts dzejnieka un mākslinieces dzīvē. Liela daļa krājuma dzejoļu tapa laikā, kad Pēters Brūveris pamazām atlaba no smagas slimības, vēl īsti neticot, ka atkal spēs rakstīt. Ik pa laikam sarakstoties ar Gundegu Muzikanti, viņš saņēma pamudinājumu un apliecinājumu savai varēšanai. Arī Gundega pati kļuvusi par viņa dzejoļa varoni - dzejolis “Princese Gundega – māksliniece” stāsta par to, kā svētdienā pie mākslinieces ciemos ierodas visās citās nedēļas dienās radītie un pasaulē palaistie tēli. Ar Pētera Brūvera asprātīgo dzeju māksliniece sadraudzējās, arī strādājot kopā ar Rozi Stiebru pie  animācijas filmas “Dzeguze un viņas 12 vīri”.

Gundega Muzikante, kas gaitas mākslā savulaik sāka ar keramiku Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, bet  mākslas maģistra grādu ieguva LMA Grafikas nodaļā, jau 2014. gadā saņēma Baltvilka balvu par trim izcili ilustrētām grāmatām. Kopš 1990. gada viņa strādā grāmatu un lietišķajā grafikā, veidojot ilustrācijas un grafisko dizainu grāmatām, plakātiem, kalendāriem, zīmējot ilustrācijas žurnāliem, piedalās starptautiskās grafikas un ilustrāciju izstādēs. Viņa ir arī Indriķa Zeberiņa un Pastariņa prēmijas laureāte, saņēmusi 2002. gada labākā ilustrētāja titulu un daudzas atzinības nacionālajā grāmatu mākslas konkursā.

Gundegas Muzikantes zīmētās ilustrācijas vienmēr ir labi nostrādātas, augstvērtīgas un daudzveidīgas, ar skrupulozu azartu viņa sacer jaunas pasaules, no dažādiem rakursiem vēro pašas izdomātas pilsētas, kuras būvējot, savienoti dažādi  vēsturiskās pilsētās ieraudzīti elementi, palaiž kustībā pašas konstruētus lidaparātus un citus brīnumainus mehānismus. Turklāt lasītājam paliek sajūta, ka zīmējot no mākslinieces sejas nekad nav nozudis smaids.

“Grāmata „Eņģelīša ceļojums” ir iespaidīgs, antikvārs mākslas priekšmets no senās, labsirdīgi romantiskās pilsētas, kur savās fantāzijās vienmēr uzturas Gundega Muzikante un kas viņai ir pazīstama līdz vissīkākajai detaļai. Nesajaucamais, iejūtīgais un smalki emocionālais mākslinieces stils ir kā labvēlīgas gaismas filtrs, kas ikvienu stāstu ļauj ieraudzīt bērnišķīgi nevainīgām, kā tikko atvērtām acīm,” Baltvilka balvas žūrijas vārdā raksta kultūras žurnāliste Santa Remere.

Savukārt ilustrācijās Pētera Brūvera dzejas un atdzejas krājumam “Grāmata Gundegai” mākslinieces skatījums veido draudzīgi zobgalīgu saspēli ar dzejas tēliem, it kā brīžiem pasmaidot par tiem, brīžiem cieši samīļojot un droši pavadot ceļā pie lasītāja.

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti