«Arsenāla» radošajā darbnīcā Ilmāra Blumberga piemiņas izstāde «Visu laiku snieg»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 26. februāra līdz 29. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā  būs skatāma Ilmāra Blumberga (1943-2016) piemiņas izstāde "Visu laiku snieg".

Jau vēstīts, ka Ilmārs Blumbergs mūžībā aizgāja 11.februārī. LNMM, pieminot Ilmāru Blumbergu, izstāda ciklu "Visu laiku snieg", pie kura mākslinieks strādāja divdesmit gadus. Trīsdesmit piecu gleznu sērijā mēs varam iepazīt pusgadsimtu vienas personības likteņgaitās un izdzīvot Latvijas vēsturi no staļiniskā režīma deportācijām līdz neatkarības atgūšanai.

"Visu laiku snieg" ir autobiogrāfisks vēstījums, kas sākas ar Sibīrijas pieredzi. 1949. gadā Ilmāra Blumberga tēvs leģionārs tika izsūtīts, bet, kaut arī 1950. gadā termiņš beidzās, viņu neatbrīvoja - aizsūtīja tālāk uz mūža nometinājumu Tjuhtetā. Māte ar mazo Ilmāru devās pie tēva uz Sibīriju.

Cikla vizuālajā attīstībā notiek autora apziņas plūsmas un dramatisku dzīves fragmentu montāža. Personiskās dzīves traģiski un emocionāli notikumi savijas ar Latvijas vēstures lappusēm. Bērna pasaules redzējums, vecāku cīņa par izdzīvošanu, turpmākie padomju gadi un astoņdesmito gadu politiskā aktīvisma epizodes izved skatītāju cauri dažādiem nozīmīgiem posmiem radošās personības tapšanā. Bērnībā iepazītā Sibīrija, kas redzama ciklā "Visu laiku snieg", māksliniekam ir devusi sapratni par dzīvi un nāvi, pacietību un mīlestību, vēlēšanos un piepildījumu. Šis cikls ir monumentāla vēsturiska sāga, balstīta personiskā pieredzē.

Ar ekspozīciju apmeklētāji varēs iepazīties laikposmā no 26. februāra līdz 13. martam un no 1. aprīļa līdz 29. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti