Anna Vaivare – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Anna Vaivare  par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu krājumam “Saputrotā putra” (L iels un mazs) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Grāmatu māksla”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

“Lasītājiem svētki!” - ar šādu priecīgu saucienu kritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte uzsāk savu recenziju par Leona Brieža dzejoļu krājumu bērniem. Un šos vārdus viņa attiecina ne vien uz dzeju: “Tādas ir pirmās asociācijas, nonākot dzejnieka Leona Brieža un mākslinieces Annas Vaivares kopīgi radītajā mīļo dzejoļu un dzīvespriecīgi piesātināto ilustrāciju pasaulē.” Jāpiebilst, ka svētki ir arī suņiem - viena no vizuāli krāšņākajām grāmatas daļām ir veltīta suņu ballei, un panorāmiskajā pēcballes ainā atrodams gan priecīgs nogurums, gan sapņaina ticība, ka svētki nekad nebeigsies. 

Annas Vaivares mākslinieciskais arsenāls ir plašs - enerģiskas, spēcīgas krāsas, asi guašas un akvareļa triepieni, neparasti skatupunkti un iejūtīgs vērīgums. To visu viņa prasmīgi liek lietā gan komiksos, kas dažkārt ietver autobiogrāfiskas atsauces un cilvēku attiecību dilemmas, gan grāmatu ilustrācijās. Anna Vaivare ir diplomēta arhitekte un šobrīd strādā Rīgā. Kad nav jādomā par arhitektūras objektiem, viņa zīmē komiksus un ilustrācijas. Annas darbi publicēti komiksu antoloģijā „š!".

Ilustrējot “Saputroto putru”, kuras dzejoļos mājo muzikalitāte, tuvība folklorai un Leona Brieža savdabīgā intonācija, kas vienmēr liek nojaust gaiša prieka klātbūtni skumjās un vieglu skumju vēsmu rotaļās un priekos, māksliniece ir spējusi šīs noskaņas turpināt ilustrācijās, nekur neļaujot tām pārvērsties sentimentā.

Kā raksta Agija Ābiķe-Kondrāte, “apkārtējās pasaules skaistums te nav rāmēts vai rēķināts, bet atvēlot ilustrācijām lappušu atvērumus un iespējami lielus laukumus, tiek radīta brīvības sajūta un tuvināta dabas klātbūtne”, ļaujot aptvert gaismas un tumsas līdzāspastāvēšanu.

Baltvilka balvas žūrijas iespaidus apkopo Santa Remere: “Dzejas krājums „Saputrotā putra” ir jautra, kompakta, muzikāli ritmiska grāmata ar lielām, pāri malām plūstošām ilustrācijām, kam piemīt izteikta, sentimentāla bērnības garša. Annas Vaivares izvēlētais padomju bērnu grāmatu nostalģiskais kolorīts, guašas tehnika un retro tipogrāfijas imitācija bez ironijas vai kritikas papildina Leona Brieža liriskos un sirsnīgas labestības piestrāvotos dzejoļus, nezaudējot laikmetīgumu un latviskumu. Ar sev piemītošo arhitektes talantu māksliniece ir radījusi telpu, kurā kā saskanīgā tango savietojas ilustrācijas un dzejas pāri – mainās rakursi un raksturi, tomēr saturs no vāka līdz vākam noturas vienotā estētikā, draudzīgā flīzīšu un rūtiņu ietvarā.”

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti