Kultūras ziņas

Atklāts "RojaL" filmu festivals

Kultūras ziņas

Osokinu dinastijas pianistu koncerts

Pasniedz J. Baltvilka bērnu literatūras balvas

Pasniedz Jāņa Baltvilka bērnu literatūras balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rakstnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, 24.jūlijā plkst. 18, vienpadsmito reizi tiks pasniegta Starptautiskā balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Balvas uzdevums ir pievērst sabiedrību pozitīvam mērķim - veicināt bērnu vidū latviešu bērnu literatūras lasīšanu. Balvas pasniegšanai veltītos bērnu literatūras lasījumus "Drakoni debesīs" apmeklēja arī Latvijas Televīzija.

Lasījumu nosaukumu šoreiz iedvesmojusi šā gada starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātes un lasījumu viešņas, igauņu rakstnieces Aino Pervikas grāmata "Drakoni svešumā". Fragmentus no  šīs grāmatas lasa tās tulkotāja Maima Grīnberga. Viņa šogad saņem balvu par Ainas Pervikas grāmatas "Prezidents" tulkojumu.

"Tad, kad es to grāmatu izvēlējos un tulkoju, tuvojās Latvijas prezidenta vēlēšanas. Un tad es iedomājos, ka būtu labi, ja Saeimā visas gudrās simts galvas to izlasītu, kā arī tie cilvēki, kuri kandidē kļūt par prezidentu, jo te ir daudz gudru lietu," saka Maima Grīnberga.

Balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šogad saņem Mārtiņš Zutis. Viņa ilustrētā bilžu grāmata "Nenotikušais atklājums" rosina bērnus mācīties skaitīt.

"Man matemātika bērnudārzā gāja ārkārtīgi grūti, nepatika. Varbūt tas kaut kā ielika pamatus skaitļiem, bet es esmu izstūmis to no apziņas. Pamatskolā viss mainījās, attieksme cita," norāda rakstnieks un ilustrators Mārtiņš Zutis.

Rakstniece Luīze Pastore kopā ar mākslinieci Elīnu Brasliņu saņem Baltvilka balvu par grāmatu sēriju "Mākslas detektīvi". Šajās grāmatās intriģējošā un izzinošā veidā bērnus iepazīstina ar latviešu mākslinieku darbiem. "Šis ir tikai sākums, būs stāsti par citiem Latvijas māksliniekiem. Es gaidu vārdus "Es gribu vēl!". Un tos es arī sadzirdu," saka Luīze Pastore.

Balvu par veselu trīs grāmatu ilustrēšanu saņem Anita Paegle. Viņa zīmējusi paša Jāņa Baltvilka grāmatas "Kaķuzirņi un kurmjukārkli" neparastos radījumus un ilustrējusi arī Jura Zvirgzdiņa grāmatas "Ziemas pasaka" un "Miega pasaka".

"Baltvilka balva ir ļoti jauka, jo ir tik daudz jaunu autoru un mākslinieku. Reti jau kad iznāk, bet aizej uz grāmatveikalu, paskaties, salīdzini. Pilnīgi cits rokraksts, cita paaudze - gan tekstā, gan ilustrācijās. Es apbrīnoju, jo es tā nevarētu, nemāku., bet tas ir skaisti. Domā, kāpēc cilvēks tieši tā ir darījis? Un tas ir interesanti," pauž māksliniece Anita Paegle.

Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanas ceremonija tiešraidē piektdien, 24.jūlijā, plkst 18 būs skatāma portālā Lsm.lv.

Kā vēstīts, Jāņa Baltvilka balvai šogad bija nominēti 14 autori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti