LNB direktors: Grāmatu ķēdē kā pirmo pārnesīs Bībeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmā grāmata, ko pārnesīs no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas Kr. Barona ielā uz jauno ēku "Grāmatu draugu ķēdes" laikā būs Bībele latviešu valodā.

To 19.gadsimtā nopirkuši zemnieki un kuri pēc tam uzdāvinājuši fon Lambsdorfu  dzimtai, savukārt tā - precīzāk, Vācijas vēstnieks Latvijā Hāgens fon Lambsdorfs - mūsdienās to uzdāvinājusi Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. „Tur ir ļoti daudz simbolikas,” LTV raidījumā „Rīta Panorāma” piektdienas rītā atzina bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Viņš atzina, ka "Grāmatu draugu ķēdē" „ir savs tehniskais un racionālais kodols”. Proti, notiks grāmatu pārnešana. Tomēr fakts, ka tajā piedalās tūkstošiem cilvēku maina visu ķēdes būtību. Parasti tādās ķēdēs ir tikai bibliotēkas darbinieki. Kopumā pasākuma laikā tiks pārnestas aptuveni 15 000 grāmatu. „Tas, protams, nav ļoti liels apjoms. Tas vairāk ir skaists pasākums kontekstā ar Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu,” saka Vilks. „Visa sabiedrība skaidri redz, ka pārcelšanās process ir sācies,” viņš piebilda.

LNB vadītājs atzina, ka grāmatām šis process nekaitēšot. Grāmatas būs ieliktas plēvē. „Grāmatām netraucē. Galvenais, lai Mamma Daba netraucē cilvēkiem, kas rīt nāks palīgā,” norādot uz ziemas aukstumu, atzīmēja Vilks.

Viņš atzina, ka grāmatu vidū būs vērtīgi eksemplāri.

„Mēs šajā ķēdē nodosim vērtīgas lietas. Tā nebūs nekāda makulatūra. Bet es domāju, ka jābūt kaut kādai sapratīgai paļāvībai uz cilvēka godaprātu (..) Mēs paļaujamies uz sabiedrības godaprātu. Es negribētu ticēt, ka kāds nāks ar kādiem noziedzīgiem nodomiem,” teica Vilks.

Viņš pats arī piedalīsies grāmatu pārnešanā. „Jā, es būšu. Scenārija autori grib, lai es stāvu pirmais, kur grāmatas saņems,” norādīja Vilks.

29.augustā - savā 95.dzimšanas dienā - LNB plāno jaunās ēkas oficiālo atklāšanu. Līdz atklāšanai uz jauno ēku būs pārvietotas vairāk nekā 4 000 000 speciāli apstrādātu un sagatavotu krājuma vienību. Visu nākamo gadu bibliotēkā jau ieplānoti daudzi Kultūras galvaspilsētas pasākumi, izstādes, konferences, diskusijas, koncerti un citas publiskas norises.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti