Kultūras ziņas

Ciemos pie "Saulessveces" režisores Lūcijas Ločmeles

Kultūras ziņas

Krievijas "Zelta Maska" Latvijā jau 10 gadus!

LLC vadītājs Jānis Oga iesniedzis atlūgumu

LLC vadītājs Jānis Oga: Dāsnāk finansētie projekti bija mazāk atbalstīto donori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas literatūras centra (LLC) vadītājs Jānis Oga intervijā Latvijas Televīzijai skaidro, ka LLC iztrūkstošā summa - teju deviņi tūkstoši Kultūras ministrijas un pagaidām 73 tūkstoši Kultūrkapitāla fonda naudas - iztērēta vienīgi Literatūras centra uzdevumu veikšanai. Tiesa, dāsnāk finansētie projekti bieži bijuši mazāk atbalstīto donori.

"Šī problēma ir krājusies daudzu gadu garumā, faktiski dzīvojot ļoti nepietiekamu finanšu resursu apstākļos," apgalvo Jānis Oga. "Projektu nauda arvien tikusi izmantota kā ielāps citiem projektiem, kuriem šī finansējumā nav bijis. Es varu atzīst nepilnības uzskaitē, grāmatvedībā un finanšu plānošanā. Jā! Bet, kā jau es minēju, šie līdzekļi nav iztērēti kādiem mērķiem, kas nebūtu uzskatāmi par biedrības mērķiem un par to arī ikviens varēs pārliecināties."

Par faktu, ka Kultūras ministrija lauzīs līgumu ar LLC, Oga ir informēts, taču lieku satricinājumu neizrāda. Pats esot uzrakstījis atlūgumu un cer, ka viņu atbrīvos no darba jau dienu pēc LLC biedru sapulces šo trešdien. Tad arī lems par to, kā izkļūt no finanšu sarežģījumiem, un turpmāko LLC darbību.

"Visu laiku kopš turpinājies KM un KKF audits daļa līdzekļi ir atgriezusies fondā gan kā ziedojumi, gan kā pašu ieņēmumi, gan citādi, un no tiem ir finansēts gan esošās aktivitātes Frankfurtes un Gēteborgas grāmatu tirgos, gan žurnāla izdošana," stāsta Oga.

Latvijas Literatūras centra biedrene rakstniece Nora Ikstena uzskata, ka Oga ir ne tikai pievīlis literātu paļāvīgo uzticēšanos. Rakstniece šobrīd uzturas Gruzijā. Arī LLC biedru sapulcē viņa piedalīsies attālināti.

"Tas ir milzīgs trieciens Latvijas mūsdienu literatūras prestižam un godam, par ko esam cīnījušies visus šos gadus. Es tiešām ļoti negribētu, ka visa latviešu literatūra tagad tiktu asociēta ar viena šāda cilvēka pārkāpumiem un pārgalvībām," uzsver Nora Ikstena.

Pēc Ikstenas domām, iztrūkums būtu jāatmaksā pašam Ogam.

"Neviens viņa atlūgumu vēl nav pieņēmis, un viņam šajā gadījumā ir vienīgajam finanšu atbildība, vienīgajam paraksta tiesības un viņš ir vienīgais, kurš rīkojas ar Literatūras centra kontiem," norāda rakstniece.

Kā iepriekš jau vēstīts, pēc Kultūras ministrijas valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pārbaudes biedrībā "Latvijas Literatūras centrs" (LLC) konstatēto pārkāpumu un trūkumu dēļ tika izbeigts līdzdarbības līgums, kā arī pieprasīta iepriekš piešķirtā finansējuma atmaksa 8813 eiro apmērā.

73 000 eiro lielu iztrūkumu Latvijas Literatūras centra grāmatvedības atskaitēs konstatējis arī Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti