Latvijā izdota grāmata gūst ievērību Eiropas grāmatnieku vidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šobrīd norisinās 21.grāmatu mākslas konkurss "Zelta ābele". Starp konkursam nominētajām grāmatām ir arī Turaidas muzejrezervāta izdotais grāmatas tipogrāfa Nikolausa Mollīna 1593.gadā iespiestais "Rīgas – karaliskās pilsētas Vidzemē – godātās rātes atjaunotais svētku un tērpu nolikums" faksimilizdevums, ko mākslas zinātniece un "Zelta ābeles" žurijas komisijas locekle Ingrīda Burāne intervijā raidījumam "Kultūras Rondo" sauc par grāmatu, kas izraisa ievērību visā Eiropas grāmatniecības pasaulē. 

Šogad grāmatu mākslas konkursam "Zelta ābele 2014" 46 izdevēji pieteikuši 109 grāmatas, kas ir par 11 izdevējiem vairāk, nekā pagājušajā gadā. Zīmīgi ir tas, ka konkursā piedalās ne vien profesionāli grāmatu izdevēji, bet arī organizācijas, kas līdz grāmatas izdošanai nonākušas nejauši, turklāt paveikušas šo darbu ļoti augstā līmenī. 

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača Latvijas Radio stāsta, ka konkursa ilgajā pastāvēšanas laikā ir pienācis tas brīdis, kad līdzās vēlmei parādīt sevi grāmatu mākslas jomā ir arī profesionālas iespējas un līmenis to izdarīt. 

Vispārējais grāmatniecības līmenis Latvijā ir augsts," atzīst Ingrīda Burāne, piebilstot, ka vēl gan ir iespējas augt tālāk kvalitātes līmeņa ziņā. 

Neatklājot konkursa uzvarētāju vārdus, starp konkursā aplūkotajām grāmatām Burāne izceļ divas, kas nes Latvijas vārdu Eiropas grāmatniecības līmenī - jau pieminēto Turaidas muzejrezervāta izdoto faksimilu un Inas Līnes un Daiņa Bruģa sastādīto grāmatu "Liecinieki. Latvijas piļu un kungu māju interjeri 19.gadsimtā – 20.gadsimta sākumā".

Interesantas izmaiņas šogad notikušas arī konkursa žūrijas sastāvā - sākot ar vecmeistaru Jāzepu Pīgozni, gandrīz visi tās locekļi šogad ir profesionāli mākslinieki.

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Grāmatas noformējums atspoguļo sava laika māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un popularizēt sabiedrībā grāmatas, literatūru un lasīšanu.

Par "Zelta ābeles" 2012.gada konkursa laureātiem lasiet šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti