Labākie dzejas slama meistari pulcēsies pasākumā «Latvijas slameris 2010-2015»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

12.martā plkst. 19.30 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks līdz šim lielākās un sīvākās Dzejas slama sacensības, kam sekos "spoken word" mākslinieka no Ņujorkas Hovarda Kaca priekšnesums.

Visi dzejas slama dalībnieki būs pieredzējuši Latvijas slameri, kuri kopš 2010.gada, kad slami aktīvi sāka notikt dažādās Rīgas vietās, tajos ir piedalījušies un vairākkārt ieguvuši gan dažādu žūriju, gan auditoriju atzinību. Tādēļ var teikt, ka šajā slamā piedalīsies labākie no pēdējās piecgades labākajiem slameriem, uzsver pasākuma rīkotāji - biedrības "Totaldobže" pārstāvji.

Dzejas slamu pamatlicējs Marks Smits ir teicis: "Slamos dzejnieki profesionāli uzstājas auditorijas priekšā, par kuru viņiem ir interese. Piedāvājot auditorijai visdziļāko un izjustāko dzeju, kādu vien dzejnieki var sakopot." Slams ir uzmundrinošs dzejniekiem, kuri zina, ka viņiem jābūt izteiksmīgiem un pievilcīgiem, piedāvājot dzejoļus, kas ir aktuāli cilvēkiem šodien.

Dzejas slami Rīgā notiek regulāri - vidēji reizi mēnesī, bet retāk arī Daugavpilī un Liepājā. Dzejas slamiem Latvijā ir salīdzinoši neilga vēsture, bet pirmais slams pasaulē notika Čikāgā 1984.gadā, pēc tam strauji izplatījās visā pasaulē. Atšķirīgās valstīs un kontinentos tiem ir atšķirīgi noteikumi, taču visur slama pamatā ir enerģiska sacensība dzejnieku starpā, kur veiksmīgāko nosaka publikas balsojums un īpaši uzaicinātas žūrijas vērtējums.

Ne vienmēr dzejnieki tiek uzskatīti par tādiem, kuri būtu gatavi iesaistīties sacensībā, turklāt par tik delikātu lietu, kā paša sarakstīto un piedzīvoto, tomēr slamos to var izmēģināt jebkurš - gan iesācējs, gan tas, kura dzeja jau sen tiek publicēta.

Slams atšķiras no citiem dzejas lasījumiem ar to, ka katram tiek dotas tikai trīs minūtes viena dzejoļa nolasīšanai. Vērtēts tiek gan pats teksts, gan tā pasniegšanas veids - dzejolim ir jābūt kā bultai, kas, dzejnieka izšauta, rokai nenotrīcot, trāpa desmitniekā.

Pat simboliska balva rada spriedzi un azartu. Šoreiz uzvarētājam tiks 500 eiro no Valsts kultūrkapitāla fonda.

12.marta slamā piedalīsies piecgades (2010-2015) slameri: Aleksandrs Barons, Kristīne Daukšte, Freds no Daugavpils, Guntis Kursišs, Meļķe, Mix, Linda Skranda no Liepājas, Toms Treibergs un citi. Žūrijā būs pieredzējuši slameru vērtētāji - Rihards Bargais, Inga Gaile, Artis Ostups un publika. Šajā slamā bez balvām nepaliks neviens, par to parūpēsies apgāds "Mansards".

Pēc sacensības varēs noskatīties "spoken word" mākslinieka Hovarda Kaca priekšnesumu. "Spoken word" ir tekstā balstīta performance, kurā notiek nepārtraukta vārdu, stāstu, skaņas, kustības un citu izteiksmes līdzekļu saspēle. Savā priekšnesumā Rīgā Hovards Kacs būs apvienojis visas savas kaislības - mūzku, dzeju, kustību un aktiermāklsu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti