Panorāma

LNB krājumus gatavo pārvietošanai

Panorāma

Valdības veidošana: kurš iegūs, kurš zaudēs?

Var iesniegt pieteikumus I.Ziedoņa prēmijai

Izsludina pieteikšanos balvai «Laiks Ziedonim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdien - Zvaigznes dienā - tiek izsludināta pieteikšanās fonda „Viegli" izveidotajam apbalvojumam „Laiks Ziedonim". Apbalvojuma mērķis ir godināt un izcelt Imantam Ziedonim svarīgas vērtības, atbalstīt jaunradi un iedvesmot cilvēkus. Apbalvojumam ir piecas nominācijas, un to pasniegs Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā - 3. maijā.

Nejauši nav izraudzīta arī pieteikšanās diena, jo daudzu gadu garumā tieši 6. janvārī - Zvaigznes dienā - Imants Ziedonis cilvēkus pulcināja uz īpašas noskaņas caurvītiem mūzikas un dzejas vakariem.

90. gadu vidū Imants Ziedonis un Aina Kalnciema aizsāka skaistu un ilglaicīgu tradīciju - Zvaigznes dienā rīkot koncertus, kurā dzeja sabalsojās ar klavesīna skaņām - viena otru papildinot. Ziedonis parasti lasīja savus jaunākos dzejoļus un dalījās arī pārdomās.

Paturot atmiņā šo skaisto Zvaigznes dienas koncertu tradīciju, tieši pirmdien - Zvaigznes dienā - fonds „Viegli" izsludina pieteikšanos apbalvojumam „Laiks Ziedonim". Šāds apbalvojums tiks pasniegts pirmo reizi, un tā misiju raksturo fonda „Viegli" pārstāve Baiba Zvaigzne.

Mēs vēlētos cildināt cilvēkus par jaunradi. Kā saka pats Ziedonis - mums ir nepieciešami varoņi, lai tauta caur viņiem redzētu savu spēku," saka Zvaigzne.

Apbalvojums „Laiks Ziedonim" tiks pasniegts piecās nominācijās. To nosaukumi ir īsti „ziedoniski" - balva zinātnē saucas „Taureņu uzbrukums", balva novadpētniecībā - „Kedas", bet balva bērniem un jauniešiem - „Rabarbers". Apbalvojums nominācijā "Dzīve literatūrā" - "Bize", bet tautsaimniecībā - "Zemi es mācos".

Lai veiksmīgāk izvirzīt kandidātus balvai, fonds „Viegli" piesaistījis tā dēvētos vizionārus, kas katrs ir savas nozares labi pārzinātāji.  Tā, piemēram, balvas zinātnē vizionāri ir Rolands Lappuķe, Ivars Lācis, kā arī Latvijas Radio raidījuma „Zināmais nezināmajā" veidotāja Sandra Kropa. „Mēs meklējam interesantus, radošus, interesantus Latvijas zinātniekus, kas atbilst Imanta Ziedoņa vērtībām, ko viņš ir definējis un parādījis arī savos darbos. Zināms arī, ka viņam pašam zinātne ir bijusi gana tuva," norāda Kropa.

Viens no vizionāriem, palīdzot apzināt pretendentus bērnu un jauniešu balvai „Rabarbers", būs jaunais režisors Rūdolfs Mings, pazīstams arī kā starptautisku atzinību guvušās filmas „Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" galvenais varonis. Rūdolfs stāsta par saviem kritērijiem, izvērtējot pretendentus apbalvojumam „Laiks Ziedonim".

Šai personībai, pirmkārt, ir jābūt vitālai, kas prot saskatīt dabā un dzīvē skaisto. Tādai, kurai ir neordināras idejas, kura uz pasauli prot paskatīties tieši tā, kā viņas prāts liek, kura neskrien kaut kādām straumēm līdzi tikai tāpēc, ka tā būtu jābūt vai tikai tāpēc, ka kāds uz viņu izdara spiedienu," skaidro Mings.

Fonda „Viegli" pārstāvji stāsta, ka iecerot un iedibinot šādu balvu, viņi lielā mērā ieklausījušies paša Imanta Ziedoņa savulaik teiktajā, ka katrai tautai ir ļoti svarīgi redzēt un godināt savus izcilākos cilvēkus, jo caur viņiem tauta sajūt arī savu spēku. „Tautai gribas leģendu. Kāpēc tautai gribas leģendu? Kāpēc tautai gribas Lāčplēsi? Kāpēc tautai gribas Raimondu Paulu, teiksim? Elementāri - tauta grib savu spēku redzēt. Un visi cilvēki, kuriem lielākas darba spējas, stiprāka griba un organizēšanās spēja, izteic tautas ģēniju. Tauta tādos cilvēkos mīl pati sevi. Es domāju, ka šodien mums pietrūkst heroizācijas momenta, pietrūkst varoņa, eposa, leģendas," saka Ziedonis.

Pirmdien - Zvaigznes dienā - izsludināta pieteikšanās apbalvojumam „Laiks Ziedonim", bet apbalvojumus pasniegs Ziedoņa dzimšanas dienā - 3. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti