Iznācis Gunta Bereļa romāns «Vārdiem nebija vietas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izdevniecība "Dienas Grāmata" laidusi klajā romānu sērijas "Mēs. Latvija XX gadsimts" nākamo darbu - Gunta Bereļa romānu "Vārdiem nebija vietas".

"1913. gads — Latvijā uzņem pirmo mākslas filmu. 1914. — sākas Pirmais pasaules karš, par ko visi lielā sajūsmā, bet iemesli katram citādi. 1915. — Kurzemē tuksnesis, to pamet ap 700 000 cilvēku, vien rēgi klīst pa purviem. 1916. — ļauži pamazām apjēdz, kādā baisā gaļasmašīnā no laba prāta ielīduši. Ja reiz pasaule sajukusi prātā, kā gan viens cilvēks var nepakļauties vispārības aicinājumam?" - tā Guntis Berelis.

Savukārt Gundega Repše par Bereļa romānu raksta: "Aizsācies kā viegli groteska vēsturiskas dekorācijas realitāte, romāns aizvirpuļo kā izdzimteņa Tuša nāves deja. Dzemdināts no Piektā gada vandālisma ugunskaisles, ņēmis spēku vardarbības tīksmē un uzbudinājumā, nonācis Pirmā pasaules kara iztukšotajā, rēgainajā Kurzemē, Tuša tēls lasītājam atklāj kara visatbaidošākās un līdz šim latviešu literatūrā aizēnotās puses. Tušs — kara fanfara. Atšķirībā no Tumšā un Melnā bruņinieka, kuri mūsu literatūrā bijuši skaidra, definēta ļaunuma simboli, Tušs ir gara kroplības un banalitātes ļaunums, kuram Berelis nav atvēlējis pat pretinieku. Romāns — raupjš izaicinājums kā lasītājiem, tā vēstures romantizētājiem."

Iepriekš sērijā "Mēs. Latvija XX gadsimts" iznāca Māra Bērziņa romāns "Svina garša", Osvalda Zebra "Gaiļu kalna ēnā" un Paula Bankovska "18".

Grāmatas "Vārdiem nebija vietas" atvēršana notiks 29. aprīlī plkst. 18 grāmatu un kultūrpreču namā "NicePlace Mansards".

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti