Izdod Pumpura «Lāčplēsi» ar eposa tēlos iemūžinātiem lielvārdiešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sagaidot Andreja Pumpura 175. dzimšanas dienu, izdevniecība "Lauku Avīze" laidusi klajā īpašu, pašu lielvārdiešu lolotu eposa "Lāčplēsis" izdevumu. Tā ilustrāciju autors ir lielvārdietis – mākslinieks Agris Liepiņš, kurš eposa tēlos iemūžinājis Lielvārdes iedzīvotājus.

"Labu grāmatu raksturo ne vien izcils literārais materiāls, bet arī veiksmīgs grafiskais ietērps. Tāpat kā logam prasās aizkari, īstai grāmatai piedien ilustrācijas," saka mākslinieks Agris Liepiņš

"Par “Lāčplēša” tēlu prototipiem kļuva Lielvārdes jaunieši. Tā meitene, no kuras zīmēju Spīdalu, tiešām ir šerpa un ugunīga, kamēr Laimdotas prototips – mierīga un apzinīga. Arī Lāčplēsis ir lielvārdietis. Viņus izvēlējos, jo viņi visi ir ļoti tipiski mūsdienu jaunieši," norāda mākslinieks.

"Taču tikpat svarīgi kā eposa tēli ir zīmes viņu tērpos. Spīdalu grāmatā raksturo zalkša zīme, kas ir gudrības, bet arī spēka un vitalitātes simbols, kamēr Laimdota – gudrības kalns, kam ir rāmāka, līdzsvarotāka enerģija," turpina Agris Liepiņš.

Grāmatas atvēršanas pasākums norisināsies Andreja Pumpura Lielvārdes muzejā Pumpura dzimšanas dienā, 22. septembrī, plkst. 17 kopā ar literāru pēcpusdienu "Andrejam Pumpuram 175". 

Pasākumu ar uzrunu kuplinās dzejnieka mazmazbērni Ieva Zicmane un Jānis Pumpurs. Kā īpašs pārsteigums būs Andreja Pumpura mazmazmazmeitas, smilšu kino mākslinieces Zanes Pumpures-Prāmnieces radošā smilšu darbnīca. Zane ir izveidojusi īpašu tematiku krāsojamajam materiālam - „Eposs „Lāčplēsis”” un „Latvija”. Katrs interesents no pasākuma par piemiņu varēs aiznest sev līdz pašizgatavotu suvenīru smilšu kartītes veidolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti