«Dienas Grāmata» izdevusi Gundegas Repšes romānu «Bogene»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izdevniecības "Dienas Grāmata" vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” klajā nāk Gundegas Repšes romāns “Bogene”, kas vēsta par 1940.-1941. gada notikumiem Latvijā.

"“Bogene” ir kā nežēlīgas gaismas zibsnis, kas nevis sit ar aklumu, bet atver jaunu redzes kanālu. Jebkura metafora šeit ir patstāvīgs vēstījuma tēls, tomēr pats īpašākais ir šī darba precīzi sajūtamais virsuzstādījums: nav nekā baigāka par garam nodarītajām ciešanām — fiziskām ciešanām mierinājumu nes nāve, kamēr nācijas gara spīdzināšana ir kosmiska mēroga — un mierinājums nav iespējams," romānu raksturo "Dienas Grāmatas" vadītāja Dace Sparāne-Freimane.

Savukārt Vents Zvaigzne par Repšes romānu raksta: "Sižetam izvēlētā dzimta neiekļaujas stereotipos par 30. gadu latviešiem. Lesteru nama sieviešu iekšējā brīvība uzrāda citādu latvisko dzīvesziņu, kuru iemieso pavarda gars Bogene. Kad brīvībai sadur adatas zem nagiem un izvaro, jāizvēlas, ko darīt ar pašcieņas spoguļa šķembām — likt kopā vai pārgriezt sev rīkli. Bertai, Lotei, Dorotejai, Maksim, Bertoldam un tūkstošiem citu katram tiek pa šķembai pirmā padomju okupācijas gada varmācības un nodevības mozaīkā."

"Jautājumu un baisu nojautu nakts ar mīlestības smaržu un izmisīgas cerības zeltījumu, tiekšanās izprast mūžības viļņus un nepadošanās svešas varas uzspiestajām vēstures konvulsijām Gundegas Repšes romānā “Bogene” aizcērt elpu un apžilbina ar spilgto raksturu cilvēcisko lielumu," - tā Anita Rožkalne.

Iepriekš "Dienas Grāmatas" vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts" iznācis Noras Ikstenas romāns “Mātes piens”, Māra Bērziņa "Svina garša", Osvalda Zebra "Gaiļu kalna ēnā", Paula Bankovska "18" un Gunta Bereļa "Vārdiem nebija vietas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti