Apbalvoti pirmās Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāles laureāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vienlaikus ar starptautisko konferenci „Pasaule bilžu grāmatā” apbalvoti arī  pirmās Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāles „Attēlu stāsts” laureāti.

Piedāvājot satura un dizaina koncepcijas līdz šim vēl nepublicētām grāmatām un cīnoties par grāmatas izdošanas iespēju Baltijas jūras reģiona valstu valodās, pirmajā Rīgas  piedalījās kvadriennālē piedalījās 45 mākslinieki no Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas.

Galveno kvadriennāles „Attēlu stāsts” balvu ieguva māksliniece no Maskavas – Ekaterina Silina. Viņas grāmatas „Laika zaglis” pieteikums bija izpelnījies žūrijas vislielāko atzinību. Laureāte saņēma finansiālu un organizatorisku atbalstu grāmatas izdošanai visu pasākuma dalībvalstu valodās, kā arī diplomu un simbolisko stikla balvu „Bilžu zilonis”.

Savukārt starptautiskās bērnu un jauniešu grāmatu valdes Latvijas sekcijas goda diplomu ārzemju māksliniekam saņēma lietuviešu māksliniece Marija Stanevičiūte par grāmatas „Putnubiedēkļa lidojums” pieteikumu – divām oriģinālilustrācijām un dizaina konceptu.

Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas žurnāla „Iespiedgrafika” balvu par vizuālo ideju grāmatai „Kurmītis un sudraba kurpes” saņēma māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja.

Pirmajā Rīgas bilžu grāmatu kvadriennālē „Attēlu stāsts” tika atklāta arī pavisam jauna nominācija – Sajūtu balvas, kas līdz šim nav izmantota nevienā pasaules ilustratoru konkursā. Šāda nominācijas ideja veido asprātīgu un priekpilnu konkurenci, kas palīdz vērtēt ilustrācijas, kā atskaites punktu izvēloties visas piecas cilvēka maņas.

„Taustes balvu” un SIA „Klippan-Saule” segu ieguva Svetlana Korotkova no Maskavas par ilustrācijām iecerētajai „Pasakai par mistkastnieku”. „Dzirdes balva” un „Upe tuviem un tāliem” dāvana – Imanta Kalniņa 4. simfonijas plate - aizceļoja uz Poliju pie Pāvela Pavlaka par lokāmgrāmatas ieceri „Satiksmes sastrēgums”. „Redzes balva” un SIA „Cherry Picking” košās lampiņas saņēma igauniete Katrīne Ērliha par spilgto un interaktīvo „Slīdstāstiņu” grāmatas ieceri. „Smaržas balvu” polietei Barbarai Dziedzic par grāmatu „Bobo”pasniedza pasniedza akciju sabiedrība „Dzintars”. Akciju sabiedrības „Laima” saldā „Garšas balva” šokolādes draugu ķēdes veidā nonāca pie latviešu mākslinieces Māras Viškas par dizaina un ilustrāciju pieteikumu grāmatai „Baltais lācis”.

Gan kvadriennāles, gan konferences galvenais uzdevums bija stiprināt saites grāmatu mākslas radīšanas jomā Baltijas jūras reģiona kaimiņvalstu starpā un rosināt māksliniekus veidot interesanta satura, dizaina un poligrāfiskā izpildījuma darbus.

„Attēlu stāsta” katalogu sastādīja un veidoja mākslas vēsturniece Austra Avotiņa, bet dizaina autors ir Rauls Liepiņš. Tajā var iepazīties ar visu mākslinieku ideju piedāvājumiem – jaunām, līdz šim nepublicētām bilžu grāmatām. Katalogs būs pieejams Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti