Zināmi šī gada LNKC Cimzes balvas ieguvēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) iedibināto Cimzes balvu izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem šogad saņems Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV) skolotāja, Keramikas izstrādājumu dizaina izglītības nodaļas vadītāja Inese Pētersone un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas klavierspēles skolotāja Irēne Štrause, pavēstīja LNKC pārstāve Inga Bika.

Cimzes balvas ieguvēju godināšana notiks 2015. gada 30. aprīlī plkst.12 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) kopā ar Kultūras ministrijas apbalvojuma pasniegšanu kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem.

Inese Pētersone 35 gadus veltījusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV) attīstībai, mācību procesam un izglītojamo izaugsmei. Skolotājas pieredze balstās gan mīlestībā uz amata prasmi, gan jaunā dizaina tendenču pārzināšanā un tālāknodošanā saviem audzēkņiem. Viņas interešu spektrs aptver gan topošo un esošo dizaina profesionāļu darbību un izglītību, gan plašākas sabiedrības izglītošanu dizaina jautājumos.

Kā Keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmas vadītāja Pētersone īpaši rūpējas par keramikas izglītības lauku, gan pulcinot kopā esošos, gan izglītojot jaunos keramiķus, kuri vēl ir skolēni. Aicina dalīties ar pieredzi tos savus bijušos audzēkņus, kuri šobrīd jau kļuvuši par ievērojamiem dizaineriem un jomas profesionāļiem, līdz ar to veicinot paaudžu pieredzes apmaiņu un nozares labāko tradīciju pārmantošanu.

Inese Pētersone izstrādājusi Keramikas izstrādājumu dizaina izglītības programmu RDMV un mācību priekšmetu programmas, metodiskos līdzekļus mācību priekšmetā „Dizaina un stilu vēsture”. Izstrādājusi Dizaina izglītības vadlīnijas no 3. izglītības līmeņa līdz doktorantūrai, vadījusi kopējo projektu un pedagogu mūžizglītības programmu izstrādes darba grupu.

Kopš 2004.gada Pētersone darbojas Dizaina Informācijas centrā kā projektu vadītāja un izstāžu kuratore. I.Pētersone izveidojusi Rīgas starptautisko jauno dizaineru biennāli, bijusi žurnāla „Dizaina Studija” sadaļas „Dizaina skola” redaktore, ap 50 publikāciju autore.

Irēne Štrause jau vairāk nekā 50 gadu māca klavierspēli Jūrmalas Mūzikas vidusskolā un 40 gadus vadījusi izglītības procesu skolā kā direktora vietniece. Viņas bijušie audzēkņi ir šobrīd pazīstami mūziķi un kultūras personības – pianisti Imants Blūzmanis, Endijs Renemanis, Ilana Makarina, muzikoloģe Zane Prēdele u.c. No tiem vairāki atgriezušies savā skolā jau kā skolotāji.

Latvijas PSR Kultūras ministrijas Mācību iestāžu metodiskajā kabinetā un Latvijas klavierspēles skolotāju asociācijā Štrause ilgus gadus ir bijusi augstu vērtēta kā vadošā klavierspēles metodiķe un lektore klavierskolotāju un pianistu tālākizglītībā. Vairāk nekā 20 gadus pasniegusi klavierspēles metodikas kursu topošajiem mūzikas skolotājiem un pianistiem JVLMA un izskolojusi vairākas klavierskolotāju paaudzes. Štrause ir viena no viedokļu līderēm klavierspēles mācību metodikas jomā – viņas izstrādātās klavierspēles izglītības programmas un metodes izmanto skolotāji mūzikas skolās visā Latvijā. Lieli nopelni Štrausei ir Starptautiskā akadēmiskās mūzikas konkursa „Jūrmala” rīkošanā, tas vērtējams kā viens no prestižākajiem klavierspēles konkursiem Latvijā, un kopš 1995.gada Jūrmalā pulcē talantīgākos pianistus no dažādām pasaules valstīm. Kā erudīta vērtētāja viņa regulāri aicināta piedalīties arī citu klavierspēles konkursu žūrijās.

Augstie pianisma standarti Latvijā, kas mūsu jaunajiem mūziķiem jau daudzus gadus ļauj gūt panākumus arī ārvalstīs, nebūtu iedomājami bez Irēnes Štrauses profesionālā prasīguma un ilggadējām rūpēm par klavierspēles nozares attīstību.

Cimzes balvas piešķiršanas mērķi ir novērtēt pedagogus par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Katru gadu piešķir divas balvas – vienam pedagogam mūzikas un dejas jomā, vienam pedagogam mākslas un dizaina jomā.

Kā iepriekš vēstīts, 2014. gada novembrī tika pasniegta pirmā Cimzes balva. To saņēma klavierspēles pedagoģe Ilze Treija un mākslas pedagogs Antons Vaivods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti