Pusdiena

Vairāku negatīvu faktoru ietekmē tautsaimniecība šogad augs lēnāk

Pusdiena

Pasaules Bankas eksperti veic Latvijas nodokļu sistēmas auditu

Valdība apspriedīs Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu

Valdība apspriež Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ministru kabinets otrdien, 15.martā, sēdē plāno apstiprināt atbildes vēstules projektu Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas un okupācijas upuru piemiņas memoriāla izveides atbalstītājiem. Kā zināms, ap Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu jau ilgāku laiku virmo būtiskas kaislības - sākotnēji projekts izraisīja apjomīgas diskusijas arhitektu vidū, savukārt šobrīd projekts pakāpeniski kļuvis arī par politiķu cīņas arēnu.

Vēl aptuveni pirms gada Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts galvenokārt bija arhitektu diskusiju objekts. Viens no strīdīgākajiem jautājumiem bija par to, vai ir pieļaujama esošās muzeja ēkas pārveidošana, un par to, vai no pilsētas vides viedokļa vispār ir pieņemama konkrētās Vecrīgas teritorijas faktiska pārveidošana par memoriālu.

Tomēr šobrīd debatēs aizvien aktīvāk iesaistās arī politiskās partijas, tāpēc savā ziņā tas kļuvis arī par politiskās cīņas arēnu. Šīm debatēm sparu iedeva Rīgas pašvaldības būvvaldes lēmums atteikt būvatļaujas izsniegšanai būvniecības iecerei. Daļa deputātu to uzskatīja par Rīgas domē valdošās partijas "Saskaņa" pretestību muzeja rekonstrukcijai, tāpēc tika nolemts projektam piešķirt nacionālo interešu objekta statusu, kas ļautu projektu virzīt straujāk.

Par spīti tam, ka pirmajā lasījumā Saeima jau ir atbalstījusi grozījumus likumā, kas muzejam piešķirs nacionālo interešu objekta statusu, kaislības ap lēmumu joprojām nav rimušās, un aizvien aktīvāk savu viedokli pauž arī politiķi - projekta pretinieki.

Saeimas debatēs partijas "No sirds Latvijai" deputāts Arvīds Platpers atgādināja, ka projekts tiek virzīts pretēji daudzu profesionāļu viedoklim: "Okupācijas muzeja ēka ir viens no retajiem saglabātajiem, šobrīd pasaulē augstu vērtētiem modernisma arhitektūras piemēriem Latvijā. Un tāpēc to nevajadzētu tagad papildināt ar piebūvēm. Profesionāļi neatbalsta piebūves ideju - 130 arhitektu parakstījuši vēstuli pret šo piebūvi."

Savukārt projekta atbalstītāji uzsver, ka muzeja rekonstrukcija un paplašināšana ir darbs, kuru politiķi jau ilgāku laiku ir solījuši. Nacionālās apvienības deputāts Ritvars Jansons norāda - pārmetumi par to, ka esošā muzeja ēka tiks izkropļota, neesot patiesi: "Tiek saglabāta gan ēka, gan tā arhitektoniskā savdabība, kas šai ēkai piemīt."

Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta oponenti vairākkārt ir norādījuši, ka muzeja paplašināšanai būtu izmantojamas gan esošās muzeja ēkas, kuras šobrīd ir izmantotas nepilnīgi, gan arī tā sauktā Stūra māja Stabu ielā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti