Aktuāli

Intervija ar LBAS priekšsēdētāja vietnieku Egilu Baldzēnu par neapliekamo minimumu

Aktuāli

Solot pašvaldības mitekļus, Rīgas dome cer piesaistīt skolotājus, kārtībniekus un vecmātes

Vairāku teātru ēkas un Lielā ģilde varētu atkal mainīt saimnieku

Vairāku teātru ēkas un Lielā ģilde varētu atkal mainīt saimnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Savulaik pieņemto lēmumu par dažādu Kultūras ministrijas (KM) pakļautībā esošo teātru ēku nodošanu „Valsts nekustamajiem īpašumiem” (VNĪ) soli pa solim plānots atcelt. Ministrija jau sagatavojusi valdības rīkojuma projektu, kas paredz vairāku ēku nodošanu bezatlīdzības lietošanā tajās izvietotajiem teātriem un Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (LNSO).

KM ir sagatavojusi un iesniegusi Valsts kancelejā Ministru kabineta rīkojuma projektu, kas paredz Dailes teātra, Latvijas Leļļu teātra un Valmieras teātra ēku, kā arī Lielās ģildes nodošanu bezatlīdzības lietošanā tajās esošajiem teātriem un Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim.

Jau ilgāku laiku šīs ēkas ir Finanšu ministrijas pakļautībā esošās akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi” bilancē, taču, Kultūras ministrijas ieskatā, VNĪ īsti netiek galā ar šo namu apsaimniekošanu, atzīst kultūras ministre Dace Melbārde.

"Jebkurām pārmaiņām ir bijuši vislabākie nodomi. Kultūras ministrijai un kultūras institūcijām pēc būtības ir jānodarbojas ar saturu. Savukārt ar nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, nekustamo īpašumu uzturēšanu un remontēšanu jānodarbojas profesionāliem nekustamā īpašuma speciālistiem, ko šajā gadījumā mūsu valstī pārstāv Valsts nekustamo īpašumu aģentūra. Šobrīd mēs redzam, ka Valsts nekustamo īpašumu aģentūra acīmredzot netiek galā ar visu plašo to objektu klāstu, kas ir šobrīd tās pārziņā, un tāpēc mēs esam rosinājuši sarunu par to, ka ir atsevišķi objekti, kurus ir jēgpilni atstāt pašu saimniecībā," norāda Melbārde.

Jau pirms aptuveni diviem gadiem VNĪ aicināja Kultūras ministriju izteikt savu viedokli par iespēju pāriet uz nomas attiecībām ar minētajiem teātriem un LNSO, jo turpināt īpašumu nodošanu bezatlīdzības lietošanā liedz Publisko personu finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums.

Dailes teātra direktors Andris Vītols lēš, ka nomas maksa par teātra ēku, kas celta tieši Dailes teātra vajadzībām, būtu pārāk augsta. Turklāt, kā norāda Vītols, daļu ar ēkas apsaimniekošanu saistīto darbu jau tagad veic pats teātris.

Kultūras ministre Dace Melbārde skaidro, ka vismaz pagaidām VNĪ turpinās darbu pie Jaunā Rīgas teātra pagaidu mājvietas pielāgošanas teātra vajadzībām, bet pēc tam – arī darbu pie Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas. Savukārt citas lielās kultūras institūcijas ar ēku apsaimniekošanu tiks galā pašu spēkiem, sola ministre.

Te gan jāpiebilst, ka tikai daļa no lielajiem teātriem mīt valstij piederošās ēkās. Latvijas Nacionālā teātra un Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas pieder Rīgas pašvaldībai, no kuras tās tiek nomātas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti