Kultūras ziņas

Baiba Skride koncertē Briselē

Kultūras ziņas

"EuroPride 2015" kultūras pasākumi

Riņķa dancis ap Okupācijas muzeju

Riņķa dancī ap Okupācijas muzeju tagad to vērtēs VKPI

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vairāku mēnešu garumā ilgst spraiga cīņa par un pret Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta īstenošanu. PAR balto piebūvi un sarkanā memoriālu iestājas Okupācijas muzeja biedrība, bet PRET to sīvi cīnās 20 Latvijas arhitekti, kas projektu jau iepriekš nosaukuši par vāju un piedāvā citus risinājumus.

Cīņā par okupācijas muzeja saglabāšanu tagadējā izskatā iesaistījušies arī tie arhitekti un pilsētbūvnieki, kuri savulaik strādājuši kopā ar Okupācijas muzeja un Strēlnieku laukuma veidotājiem. Līdz šim rekonstrukcijas projekts ticis apturēts, tad tā virzība atkal turpināta. Šobrīd jauns notikumu pavērsiens.

Rīgas pilsētas būvvalde lūgusi Valsts pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPI) noteikt Okupācijas muzeja kultūrvēsturiskās vērtības līmeni, tādējādi sperot vēl vienu soli pretī rekonstrukcijas projekta īstenošanai. Inspekcija gan norāda, ka ēkas kultūrvēsturiskā vērtība noteikta jau 2001. gadā, kad vērtēja visas Rīgas vēsturiskā centra apbūves ēkas.
„Šis objekts tika novērtēts kā Nr.7, kas ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka, bet vērtīgā ēka, kuru iespējams arī attīstīt un pārveidot saglabājot tās būtību,” saka VKPAI vadītāja vietniece Katrīna Kukaine.

Kultūras pieminekļa statusu piešķir objektiem kas izvērtēšanā gūst vērtējumu 8 vai augstāku. Ja būvvalde lūgs, inspekcija gatava izvērtēšanu veikt vēlreiz. Tas varētu prasīt apmēram mēnesi, tomēr par lietderīgu inspekcijā to neuzskatītu.

„Okupācijas muzejs ir viens no tiem, kas izskanējis starp 10 potenciālajiem pieminekļiem nākotnē  no 20. gadsimta, mēs esam gatavi to vērtēt. Bet tas, ka tas būs piemineklis, nenozīmē, ka viņš nevar attīstīties savā būtībā, protams neiznīcinot tā kultūrvēsturisko vērtību,” skaidro Kukaine. 

Tikmēr arhitektu-pilsētbūvnieku grupa, kas savulaik strādājusi kopā ar Okupācijas muzeja un Strēlnieku laukuma veidotājiem, lūgusi kultūras ministrei Dacei Melbārdei pieņemt rīkojumu par Okupācijas muzeja atzīšanu par aizsargājamu valsts nozīmes arhitektūras un kultūras pieminekli, cerot, ka šāds statuss apturētu ieceri rekonstruēt Okupācijas muzeju. Arī šis lūgums būs jāizskata Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, kam ministrija pārsūtīs arhitektu vēstuli.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti