Rīga 2014: Grāmatu ķēdes akcija noslēgusies (teksta tiešraides arhīvs līdz 18.00)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šajās brīvdienās Rīga ar daudziem lieliem pasākumiem sāk Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa svinēšanu. Svinības jau sākušās Centrāltirgū un no plkst. 12 tūkstošiem Rīgas un Latvijas iedzīvotāju un viesu vienojas unikālā notikumā - akcijā "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde". Tās laikā no rokas rokā tiek nodotas grāmatas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas uz jauno celtni Daugavas otrā krastā. Latvijas Televīzijas pasākumu tiešraidei var sekot šeit. 

Iedalīja lapiņu. Tagad jāgaida grāmatas. pic.twitter.com/Y1kCSJHG8O

— Kristaps Skutelis (@krizdabz) January 18, 2014

No plkst. 10.00 sākušies pasākumi  Rīgas Centrāltirgus paviljonos un autoostā.

 

„Gaismas ceļā” būs vairāk nekā 700 bibliotekāru

Anda Lamaša par bibliotekāru vienotību
00:00 / 03:00
Lejuplādēt

„Šī ir ļoti skaista, darbīga un simboliska diena, kad pirmās grāmatas no rokas rokā tiek nodotas no vecās bibliotēkas ēkas līdz Gaismas pilij,” gandarīta sacīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora vietniece Anda Lamaša Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo”.

Viņa atzina, ka līdz šim vēl nav izjusta tik liela bibliotekāru saliedētība un vienotība - „Grāmatu draugu ķēdē” piedalīsies ap 700 bibliotekāru no visas Latvijas, būs 61 palīgs no Tartu un Tallinas, kolēģi no Lietuvas un Maskavas, starp 44 cilvēkiem, kas atceļojuši ar prāmi no Zviedrijas, ir 10 bibliotekāri.

Lielākā daļa grāmatu ķēdes dalībnieku ir jau nostājušies savās vietās. Nacionālās bibliotēkas ēkā norit pēdējie sagatavošanās darbi, grāmatas ir sapakotas plēvēs.

Pirmo ķēdes posmu veido bibliotekāri un ģimenes. Visi ir satraukti, novēroja Latvijas Televīzijas žurnālisti. Citi atzīst, ka ir mazliet skumīgi šķirties no vecajām telpām ar apgleznotajiem griestiem.

Cilvēki vēl šodien nesuši jaunas grāmatas un vēl arī citi var nest grāmatas, jo akcija turpināsies, līdz Draugu grāmatu plaukts būs pilns.

Arī "Gaismas pilī" jau pulcējas bibliotekāri, kas sastājušies ķēdē. 

Bibliotekāri šodien kā atpazīšanas zīmi izmanto baltas šalles. 

Sāk Grāmatu draugu ķēdi. 

Pirmā grāmata - ekrānuzņēmums 

„Ēka ir tikai čaula, ļoti skaista, bet tas, kāpēc mēs ejam uz to, ir saturs un pakalpojumi, ko cilvēki tur iegūs. Viena lieta ir arī lielās kultūras programmu iespējas, ko varēsim sniegt klientiem papildus bibliotēkas pakalpojumiem,” par jauno bibliotēku – Gaismas pili - saka Latvijas Nacionālās bibliotēkas Stratēģiskās attīstības nodaļas vadītājs Uldis Zariņš.

Uldis Zariņš par jauno bibliotēku
00:00 / 10:23
Lejuplādēt

Viņš arī norādīja, ka bibliotēkas lasītāju kartes tiks mainītas un modernizētas. Bet kļūt par lasītāju nav ne problēmu, ne šķēršļu – vecās kartes mainīs, bet bibliotēka gaida jaunos lasītājus.

Starp grāmatām ir daudz klasikas, tehniskās literatūras un pavārgrāmatu, LTV stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālo krājumu departamenta direktore Ineta Kivle. Viņai par pārsteigumu "Šveika" piedzīvojumu tur nav. Katrā grāmatā arī ir ļoti atšķirtīgi ieraksti  - ar atmiņām, svarīgiem notikumiem, gan arī ar to, kas saistīts ar grāmatas saturu un tās vērtību.  

Ints ar kori centrāltirgū. Vispār tur šodien kārtīgs klubs! pic.twitter.com/JG920I88Wi

— Valters Zirdzins (@ValtersZirdzins) January 18, 2014

Tikmēr Centrāltirgū. 

Caur grāmatu ķēdi šodien iecerēts nodot ap 4000 grāmatu - latviešu, angļu, krievu un arī velsiešu valodās. Visvairāk cilvēku pulcējas pie Brīvības pieminekļa.

Tikmēr Sakņu paviljonā Centrāltirgū.

Pie Brīvības pieminekļa nonāk pirmā grāmata - Bībele.

Ardievu, čīkstošais slīpais parkets, burvīgie augstie griesti, skats uz Vērmaņdārzu, trokšņainās lasītavas un bezgalīgās kartotēku rindas

— Kurpniece (@Kurpniece) January 18, 2014

LTV grāmatu ķēdē palaiž grāmatu ar tai piestiprinātu video kameru.

Sākotnēji bija iecerēts, ka viena grāmata no Latvijas Nacionālās biblitotēkas "Gaismas pili" sasniegs 40-45 minūtēs, tomēr process izrādījies nedaudz garāks.

Cilvēki silti saģērbušies, no rokas rokā nodod grāmatas.

„Manuprāt, tā ir kā klātstāvēšana svētuma mirklī,” saka sieviete, kura ar saviem bērniem piedalās „latviešu stipruma akcijā”. „Es jau biju kā meitene Baltijas ceļā, tagad gribu iesaistīt sava meitas un gribu, lai viņas to atceras ilgi, ilgi, ilgi.”

Cilvēki "Gaismas ceļā"
00:00 / 02:47
Lejuplādēt

"21. gadsimts ir sācies Latvijā, jo līdz šim jau nebija sācies," tā par Gaismas pili un grāmatu ķēdi LTV saka Tautas frontes līderis Dainis Īvāns.

"Mazliet sajūta kā Barikāžu laikā. Man ir mazliet tāda sajūta, ka šī tomēr ir tāda sabiedrības ēka. Katrs no Latvijas iedzīvotājiem ir saistīts ar Nacionālo bibliotēku, kādam ir pazīstams kāds bibliotekārs, kāds celtnieks," tā par šodienas pasākumiem pie Gaismas pils sacīja Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

"Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) nekad nebūs gatava," tā pie Gaismas pils sestdien sacīja LNB direktors Andris Vilks. 

Valsts amatpersonas pie Gaismas pils padod pirmās grāmatas. Ir jau pagājusi 1 stunda un 22 minūtes kopš grāmata izņemta no plaukta LNB vecajā ēkā.

Pie Gaismas pils cilvēku ķēde izveidojusies trīs rindās, jo visi vēlas pieskarties pirmajai grāmatai, kas sasniegs jauno bibliotēku.

Pirmā grāmata - Bībele -  sasniedz Gaismas pili. Pati bibliotēka gan šodien atklāta netiek. Tā tiks atklāta šovasar - 29.augustā. 

«Rīga 2014» atklāšanas pasākums Centrāltirgus Gaļas paviljonā tapa trīs mēnešu. Kā stāsta tā organizatori, viņus pārsteidza cilvēki, kas šeit strādā „Aiz vienkāršās pārdevēja sejas vai darba slēpjas ļoti interesanti cilvēki, personības, dzīves,” saka Ineta Kivle, Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālo krājumu departamenta direktore.

 

Pirmā grāmata  - Bībele - tiek izpakota no plastmasas plēves un jaunākais bibliotēkārs to ievieto Tautas grāmatu plauktā.

 

Pilnā sparā kopš pulksten 12 notiek akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde", kurā no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno bibliotēkas mājvietu - Gaismas pili - roku rokā tiek nodotas grāmatas. Pēc vairāk nekā stundas ceļā, apmēram, pulksten 13.25 minūtēs, jauno ēku sasniegusi pirmā grāmata - 1825.gadā izdotā Bībele latviešu valodā. Jaunajā bibliotēkas ēkā plauktā to novietoja jaunākais Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbinieks - Jurģis Celmiņš.

Latvijas Radio korespondente Baiba Kušķe no Līvu laukuma ziņo, ka akcija turpinās, cilvēki ir ļoti pozitīvi noskaņoti – nesūkstās par aukstumu, bet uzdzied un uzdejo. Šķiet, grāmatas ceļo lēnāk nekā plānot, jo cilvēki tās vēlas paturēt rokās, nofotografēties ar tām.

Baiba Kušķe par grāmatu draugiem
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

Lugums!! :) #Riga2014 pic.twitter.com/b31zvmXTQm

— Ginta Pētersone (@dzintra07) January 18, 2014

Iedzīvotāji un Karlsons stāsta par dalību grāmatu ķēdē

Grāmatu draugu ķēdes dalībnieki vietām sāk izretoties, lai varētu nodrošināt ķēdes darbību. 

Tikmēr Centrāltirgus paviljonos.

Gunārs Birkerts: Tas ir unikāls notikums pasaules kultūras vēsturē

Grāmatu ķēdes dalībnieki īpaši atzīmē pēdējās grāmatas saņemšanu un nodošanu. Organizētāji tikmēr aicina grāmatu padot tālāk un nelasīt, jo vēl daudzi to gaida un salst.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā radās ideja par tautas grāmatplauktu?

Latvijas Radio producente Vija Bremze, īsu brīdi atraujoties no tiešajiem darbiem, vēl paspēja paturēt rokās pēdējo grāmatu, kas aizceļoja uz Gaismas pili.

Vija Bremze par pēdējās grāmatas gaidīšanu
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

Galvaspilsētas atklāšanas pasākumi Centrāltirgū

Pēdējā grāmata sasniegusi Gaismas pili un akcijas dalībnieki jūsmo. Pagaidām publiski nav zināms, kas tā ir par grāmatu. 

Te virkne video ar pēdējo grāmatu. 

Pēdējā grāmata, kas sasniedza Gaismas pili, ir Pētera Upenieka grāmata "Balandnieki", kas dokumentē suitu dzīvi.

Jau aprīlī Gaismas pilī varētu tikt apkalpoti pirmie lasītāji un atklātas pirmās izstādes, LTV sacīja LNB vadītājs Andris Vilks.

Vasaras garumā ēka tiks apdzīvota, bet atklāšana notiks augusta nogalē.

Līdz jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanai palikušas 222 dienas! pic.twitter.com/S1KlZANCvF

— Nacionālā bibliotēka (@LNB_lv) January 18, 2014

Kā grāmatu ķēdē ceļoja LTV latviešu pasaku grāmata ar tai piestiprinātu video kameru. 

Grāmatu ķēdi ar visiem dalībniekiem, kas ar kameru aprīkoto grāmatu turējuši rokās, var noskatīties te. 

Šovakar vēl gaidāmie notikumi: 

Plkst. 18.00 – Gaismas parāde 11.novembra krastmalā.

„Helmnot” režisētā gaismas parāde ir mobils nakts uzvedums ar majestātiskām gaismas figūrām, kas izgaismo tumsu. Uzveduma galvenais objekts ir 7 m augsts un 8 m garš gaismas kuģis, kas visa uzveduma laikā iededzas visneiedomājamākajās krāsās.

Plkst. 19.00 – Gaismas uzvedums starp Dzelzceļa un Vanšu tiltu.

Komponista Jāņa Lūsēna īpaši šim uzvedumam komponēto mūziku izkrāsos pirotehnisko uzvedumu meistara Kalvja Kalniņa un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna veidotās gaismas ainavas.  

Plkst. 20.30 – „Rīga dimd!” Arēnā Rīga.

Koncerta vēstījums ir apliecinājums Rīgas vēsturiskajam un laikmetīgajam skaistumam un daudzveidībai. Rīgas vizuālajiem simboliem un zīmēm, kas spilgti stāsta par pilsētu mums pašiem un mūsu viesiem. Vietas, sajūtas un ļaudis, ar kuriem lepojamies. Rīga, kas apdziedāta un mīlēta tautas dziesmās un mūslaiku dzejā. Ar Riharda Vāgnera, Pētera Čaikovska, Emīla Dārziņa, Marģera Zariņa, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Artūra Maskata, Ērika Ešenvalda, Jāņa Lūsēna neaizmirstamām mūzikas kompozīcijām Rīga šajā koncertā klausītājus uzrunās kā laikmetīga kultūras un mākslas pilsēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti