Kultūras ziņas

Ilonas Bageles jubilejas koncerts

Kultūras ziņas

Filmu profesionāļi pret administratoriem

Kas notiek ar radošās personas likumu?

Radošo personu likumprojekta izstrādei jauns termiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Likumprojektam par radošo personu statusu un sociālo aizsardzību vajadzētu būt jau izstrādātam un virzītam tālākai izskatīšanai pēc desmit dienām. Tomēr Kultūras ministrijas un Radošo savienību padomes vienošanās un sadarbība pie galarezultāta nav novedusi. Tagad ir jauna darba grupa un jauns termiņš.

Latvijā šobrīd ir aptuveni 5000 dažādu radošo profesiju pārstāvju, kuriem vienīgā valsts sniegtā sociālā garantija ir minimāla vecuma pensija. Ne slimības, ne maternitātes pabalsti viņiem nepienākas, jo radošo cilvēku ienākumus veido autoratlīdzība, nevis darba samaksa.

Piemēram, komponists Mārtiņš Brauns, kura veikums daudzu gadu garumā ticis novērtēts galvenokārt ar autoratlīdzībām, šobrīd var rēķināties tikai ar simt latu pensiju.

Sociālās iemaksas radošo jomu pārstāvji var veikt tikai tad, ja reģistrējas kā pašnodarbinātas personas. Tomēr savu ienākumu uzskaite un nodokļu pārrēķini neregulāri pelnošajiem radošajiem cilvēkiem var būt pārlieku sarežģīta birokrātiska nodarbe, kas atņem laiku jaunrades procesam.

Oktobra sākumā radošo nozaru pārstāvji lūdza Kultūras ministriju ar īpašu likumu garantēt radošo personu sociālās garantijas, kā piemēru rādot Igaunijas likumu.

Izveidoja darba grupu likumprojekta izstrādei. Taču tas vēl arvien nav tapis, jo Kultūras ministrija darba grupā neiekļāva juristu.

Mēs savu pienesumu, ciktāl spējām, izdarījām. Tālāk ir jānāk profesionāliem juristiem, kas spēj izstrādāt likumu un virzīt tālāk uz Saeimu. Tas ir Kultūras ministrijas darbs," norāda Latvijas profesionālo aktieru apvienības priekšsēdētājs Januss Johansons.

Tagad izveidota jauna darba grupa, kurā bez radošās inteliģences iekļauti arī ministriju pārstāvji.

„Tas man liek domāt, ka šī darba grupa varētu būt pietiekami profesionāla un spējīgāka, jo ir pārstāvji no tām nozarēm, ar ko šis likumprojekts būs saistīts," saka Radošo savienību padomes valdes priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Jaunais termiņš, līdz kuram jāizstrādā Radošo personu likumprojekts, ir 1. marts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti