Operai piešķir papildu finansējumu – vairāk nekā 815 000 latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien Ministru kabinets nolēma piešķirt vienreizēju finansējumu Latvijas Nacionālās operas (LNO) saimnieciskās darbības stabilizēšanai 418 392 latu apmērā, kā arī 59 827 latus grāmatvedības un uzskaites sistēmas licences atjaunošanai un 337 680 latu apmērā 2014. gada jauniestudējumu tapšanas nodrošināšanai, informēja Kultūras ministrija.

Pēc iepazīšanās ar LNO finansiālo stāvokli un 2013./2014. gada sezonas plānu LNO jaunā valde, kas darbu sāka 2013. gada rudenī, iesniedza Kultūras ministrijai situācijas pārskatu ar lūgumu rast iespēju piešķirt papildu finansējumu. Pilns LNO finanšu un juridiskais audits par 2009.–2013. gadu būs pieejams 2014. gada janvārī, taču jau tagad LNO ziņo par 915 788 latu iztrūkumu, lai varētu pildīt visas iepriekšējās LNO vadības uzņemtās saistības 2014. gadā un bez parādiem noslēgt 2013. gadu.

LNO nākamajā sezonā paredzēts iestudēt astoņus jauniestudējumus un trīs lielkoncertusarī vairākus latviešu autoru jaundarbus, kas iekļauti Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. Izvērtējot situāciju un LNO resursu reālo kapacitāti, LNO valde atzīst, ka bez papildu finansējuma piesaistes iecerētais repertuāra plāns būtu nopietni apdraudēts. 2014. gada maijā plānotais Riharda Štrausa operas „Rožu kavalieris" jauniestudējums pārcelts uz 2015. gadu, tomēr citas radikālas izmaiņas repertuāra plānojumā šobrīd nav iespējamas.

Iepriekšējās LNO valdes darbības laikā noslēgti līgumi, kam pretī nav finanšu līdzekļu saistību izpildīšanai, taču šo saistību nepildīšana LNO var radīt papildu finansiālus zaudējumus, kā arī projekta „Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014. Gadā" pasākumu norises apdraudējumu un nacionāla un starptautiska mēroga reputācijas risku. Darbs pie LNO projektiem „Rīga 2014„ programmai ir uzsākts 2012. gadā, un nodibinājums „Rīga 2014" ar līdzfinansējumu piedalās jauniestudējumu tapšanā jau 2013. gadā.

LNO valde, kuras sastāvā darbojas valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš un valdes locekles Inese Eglīte un Daina Markova, paredz, ka, laikus veicot rūpīgu mākslinieciskā repertuāra un finanšu plānošanas darbu, LNO darbību būs iespējams stabilizēt 2015. gadā.

Zigmars Liepiņš uzsvēr, ka Latvijas Nacionālās operas galvenais mērķis ir augsta mākslinieciskā kvalitāte, operas un baleta žanra attīstība Latvijā, izcils sniegums un starptautisks prestižs. „Lai turpinātu Operas darbu nākamajā – zināmā mērā īpašajā „Rīga 2014" sezonā, kad Operā gaidāmas arī trīs latviešu autoru darbu pasaules pirmizrādes, un nodrošinātu šobrīd plānoto repertuāru, kā arī pildītu saistības, ko iepriekšējā LNO vadība ir uzņēmusies pret darbiniekiem, šis finansējums ir izšķiroši būtisks. Operas 2014. gada budžets ir sagatavots. Iespēju robežās racionalizējot repertuāra plānojumu, kā arī turpinot pārskatīt esošo struktūru, apvienojot funkcijas un skrupulozi sekojot katrai budžeta vienībai, plānojam, sākot ar 2015. gadu, nodrošināt LNO darbību budžeta bāzes ietvaros," norāda Liepiņš.

2014. gadā valsts dotācija LNO plānota 4 806 399 latu apmērā un mērķdotācija skatuves tehnoloģiju uzlabošanai – 500 000 latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti